Wykonanie
Dziś w wydaniu
bezy. Nigdy ich nie robię, gdyż są dla mnie za słodkie i za suche. Ale te są genialne i naprawdę warto spróbować. Moje zniknęły bardzo szybko ze stołu, a wierzcie mi jeśli chodzi o desery to jest ograniczony zakres, bo każdy ma swoje ulubione. Wszelkie nowości są traktowane z bardzo dużym dystansem. Ale "
Bezowe całuski" już są zaakceptowane. Zapraszam!!!
Potrzebne będzie:4
białka200 g
cukru pudru1 łyżka
kakao (ja użyłam Decomorreno)100 g
gorzkiej czekolady (drobno pokrojona - ja blenderowałam :) ) - Wawel
Na początek
białka ubijamy na bardzo sztywną pianę.
Następnie dodajemy po trochu
cukru pudru i nadal ubijamy.
Na koniec ostrożnie do masy dodajemy
kakao połączone z
czekoladą.
Za pomocą 2 łyżeczek formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego. Najlepiej układać na pokrytej pergaminem blasze.
Piec w temperaturze 130-150 stopni przez ok. 25 minut.
Dla mnie super alternatywa dla tradycyjnych bez. Choć wiem, że następnym razem dam mniej troszkę
czekolady i mniej
cukru. Ale polecam wykonanie według przepisu jest super. :)SMACZNEGO!!!