Wykonanie
Z czystym sumieniem
mogę powiedzieć, że jest to najlepsza z
nalewek jaką do tej
pory zrobiłam. Idealny kolor, piękny zapach i pełen bukiet
maków :) Jest rewelacyjna !!!Przepis zaczerpnięty z pracy zbiorowej "Najlepsze sprawdzone
nalewki na długie zimowe wieczory". Polecam baaardzo :)Składniki :1 kg
owoców różnych (
porzeczki czarne, czerwone,
maliny,
winogrona,
jeżyny,
borówki)1 litr
wódki 40%1/2 kg
cukruniepełna szklanka
wodyOwoce opłukać, osuszyć i zalać
wódką w słoju w którym będą mogły swobodnie pływać.
Słój zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na tydzień.
Cukier zalać
wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować minutę. Wystudzony
syrop wlać do słoja z
owocami, wymieszać i odstawić na 4 tygodnie. Po tym czasie przecedzić, przefiltrować i przelać do butelek. Szczelnie zakorkować :)