ßßß
Słynne i uwielbiane do dziś pralinki wymyślił w 1679 r. francuski kucharz marszałka Plessis-PraslinPodobno przynoszą szczęście... Ręcznie robione, starannie przygotowane i zapakowane są świetnym prezentem dla najbliższych :)Ten przepis jest szczególnie wdzięczny ;) Prawie za każdym razem smakują inaczej w zależności od składników których użyję i które w danej chwili posiadam pod ręką ;) Przepis znalazłam na blogu "Moje wypieki".Gorąco polecam:)Składniki:80g biszkoptu (mogą być resztki z tortu czystego biszkopta lub jakieś biszkoptowe ciasto)80g masła100g gorzkiej czekolady1 łyżka kakao3-4 łyżki likieru Baileys, Bacardi black lub innego kawowego (ewentualnie whisky)20g mielonych migdałówdo obtoczenia:2-3 łyżki cukru pudru2-3 łyżki kakaoBiszkopt pokruszyć bardzo dokładnie - najlepiej malakserem. czekoladę zetrzeć na drobnej tarce. Dodać pozostałe składniki i bardzo dobrze wyrobić. (Można tez po prostu wrzucić wszystko na chwilę do malaksera :) ) Wstawić do lodówki. Jak nabierze odpowiedniej konsystencji lepić kulki i obtaczać część w kakao, część w cukrze pudrze. Można tez obtoczyć w posiekanych drobniutko migdałach :)Smacznego :)