ßßß Cookit - przepis na Pizza Na Cienkim/Średnim Cieście

Pizza Na Cienkim/Średnim Cieście

nazwa

Wykonanie

Opis : Do dziś pamiętam czasy, kiedy w naszej kuchni nie było idealnego przepisu na włoską pizzę. Mama zawsze robiła pizzę taką bardziej polską, czyli przypominającą bułkę drożdżową i o dziwo trudno było zdobyć przepis na taką pizzę, jaką ja Wam dziś proponuję. Jedynym wyjściem były pizzerie. Na szczęście w dobie internetu od niewielu, bo dopiero od 3 lat jestem w posiadaniu przepisów na pizzę włoską. Ta, którą dziś przedstawiam jest na razie najlepszą domową wersją, jaką jedliśmy - oczywiście biorąc pod uwagę ciasto średnie i zapieczoną jędrną skórkę.
Na pizzę o grubym cieście jeszcze przyjdzie czas, ponieważ to nasza druga ulubiona pizza. Mam nadzieję, że jeszcze się ich trochę nazbiera :)
Polecam szczerze.
Pochodzenie : kuchnia włoska; przepis z internetu
Ilość : 2 pizze o średnicy 24-26 cm
Składniki Na Zaczyn :
1/8 kostki drożdży
1 łyżka mąki
0,5 szkl. wody
0,5 pełnej łyżeczki cukru
Składniki Na Ciasto Właściwe :
350 g mąki pszennej
0,5 płaskiej łyżki soli
0,5 szkl. ciepłej wody
2 łyżki oleju
Składniki Dodatkowe :
Sos Pomidorowy Do Pizzy
200 g sera mozarella*
100 g sera żółtego*
* ilość sera można zmniejszyć i dodać inne ulubione składniki
Przygotowanie Zaczynu :
Na dnie małego garnuszka/kubka pokruszyć drożdże.
Dodać resztę składników.
Wymieszać.
Pozostawić na 15 min. w ciepłym miejscu do momentu, kiedy drożdże zaczną "pracować" (zaczyn urośnie).
Przygotowanie Ciasta Właściwego :
Do większej miski przesiać mąkę (na początek może być dodana większa połowa).
Dodać sól.
Wymieszać.
Wlać wodę.
Dodać olej.
Dodać zaczyn.
Wymieszać ciasto, aby składniki połączyły się.
Dodać pozostałą mąkę.
Wyrabiać do momentu, kiedy z ciasta powstanie jednolita, gładka kula, która będzie odstawać od brzegów miski.
Ciasto przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do momentu, kiedy podwoi swą objętość (tj. ok 1-1 , 5 godz.).
Po tym czasie ciasto wyciągnąć z miski, krótko wyrobić, aby pozbyć się z niego puszystości.
Podzielić na dwie równe części.
Utworzyć 2 równe kule.
Rozwałkować ciasto na średnicę 24-26 cm dla uzyskania średniej grubości ciasta, a dla uzyskania cienkiego ciasta należy ją rozwałkować jeszcze bardziej (można użyć sposobu poniżej pokazanego-2 cm krawędzi pizzy pozostawiając grubsze, a centralną część ciasta cienką).
Rozgrzać piekarnik do 250*C.
Dno blaszki do pieczenia ( u mnie tortownica) wysmarować olejem.
Ciasto posypać z wierzchu mąką pszenną, dzięki czemu uniknie przypaleniu.
Ciasto wyłożyć na dno formy do pieczenia (bez obręczy).
Każdą pizzę posmarować po równo Sosem Pomidorowym Do Pizzy, pozostawiając 1-2 cm nieposmarowanych brzegów.
Na każdą pizzę wyłożyć po równo starty żółty ser, a następnie mozzarellę (mozzarellę możemy wyłożyć tak jak ja w połowie pieczenia, aby ta tylko rozpuściła się, ale nie zapiekła).
Pizzę włożyć do piekarnika.
Piec 10-15 min. do momentu, kiedy zarumienią się boki pizzy.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/07/pizza-na-cienkimsrednim-ciescie.html