Wykonanie
Opis : Do dziś pamiętam czasy, kiedy w naszej kuchni nie było idealnego przepisu na włoską pizzę. Mama zawsze robiła pizzę taką bardziej polską, czyli przypominającą
bułkę drożdżową i o dziwo trudno było zdobyć przepis na taką pizzę, jaką ja Wam dziś proponuję. Jedynym wyjściem były pizzerie. Na szczęście w dobie internetu od niewielu, bo dopiero od 3 lat jestem w posiadaniu przepisów na pizzę włoską. Ta, którą dziś przedstawiam jest na razie najlepszą domową wersją, jaką jedliśmy - oczywiście biorąc pod uwagę ciasto średnie i zapieczoną jędrną skórkę.Na pizzę o grubym cieście jeszcze przyjdzie czas, ponieważ to nasza druga ulubiona pizza. Mam nadzieję, że jeszcze się ich trochę nazbiera :)Polecam szczerze.Pochodzenie : kuchnia włoska; przepis z internetuIlość : 2 pizze o średnicy 24-26 cmSkładniki Na Zaczyn :1/8 kostki
drożdży1 łyżka
mąki0,5 szkl.
wody0,5 pełnej łyżeczki
cukruSkładniki Na Ciasto Właściwe :350 g
mąki pszennej0,5 płaskiej łyżki
soli0,5 szkl. ciepłej
wody2 łyżki
olejuSkładniki Dodatkowe :
Sos Pomidorowy Do Pizzy200 g
sera mozarella*100 g
sera żółtego** ilość
sera można zmniejszyć i dodać inne ulubione składnikiPrzygotowanie Zaczynu :Na dnie małego garnuszka/kubka pokruszyć
drożdże.Dodać resztę składników.Wymieszać.Pozostawić na 15 min. w ciepłym miejscu do momentu, kiedy
drożdże zaczną "pracować" (zaczyn urośnie).Przygotowanie Ciasta Właściwego :Do większej miski przesiać
mąkę (na początek może być dodana większa połowa).Dodać
sól.Wymieszać.Wlać
wodę.Dodać
olej.Dodać zaczyn.Wymieszać ciasto, aby składniki połączyły się.Dodać pozostałą
mąkę.Wyrabiać do momentu, kiedy z ciasta powstanie jednolita, gładka kula, która będzie odstawać od brzegów miski.Ciasto przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do momentu, kiedy podwoi swą objętość (tj. ok 1-1 , 5 godz.).Po tym czasie ciasto wyciągnąć z miski, krótko wyrobić, aby pozbyć się z niego puszystości.Podzielić na dwie równe części.Utworzyć 2 równe kule.Rozwałkować ciasto na średnicę 24-26 cm dla uzyskania średniej grubości ciasta, a dla uzyskania cienkiego ciasta należy ją rozwałkować jeszcze bardziej (można użyć sposobu poniżej pokazanego-2 cm krawędzi pizzy pozostawiając grubsze, a centralną część ciasta cienką).Rozgrzać piekarnik do 250*C.Dno blaszki do pieczenia ( u mnie tortownica) wysmarować
olejem.Ciasto posypać z wierzchu
mąką pszenną, dzięki
czemu uniknie przypaleniu.Ciasto wyłożyć na dno formy do pieczenia (bez obręczy).Każdą pizzę posmarować po równo
Sosem Pomidorowym Do Pizzy, pozostawiając 1-2 cm nieposmarowanych brzegów.Na każdą pizzę wyłożyć po równo starty
żółty ser, a następnie
mozzarellę (
mozzarellę możemy wyłożyć tak jak ja w połowie pieczenia, aby ta tylko rozpuściła się, ale nie zapiekła).Pizzę włożyć do piekarnika.Piec 10-15 min. do momentu, kiedy zarumienią się boki pizzy.