ßßß Cookit - przepis na Karkówka W Coca-Coli

Karkówka W Coca-Coli

nazwa

Wykonanie

Opis : Karkówka w coca-coli z dodatkiem ketchupu i musztardy? Można by się spodziewać czegoś nadzwyczaj nieznanego nam, ale to nic innego jak smaki słodko-kwaśne, a dokładnie słodycz coca-coli z lekkim, kwaśnym pomidorowym smakiem i odrobiną ostrości przypraw oraz musztardy.
Podawane z ryżem, będzie stanowiło interesujący posiłek obiadowy. Zaś podawane solo np. z pieczywem czosnkowym polecam na różne przyjęcia/imprezy jako posiłek główny.
Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z internetu (Wielkie Żarcie)
Ilość : proporcjonalna do ilości plastrów mięsa
Składniki :
2 średnie cebule
6 łyżek oleju/margaryny
500-600 g karkówki (tj. 4-5 plastrów)
sól i słodka papryka w proszku lub przyprawa do karkówki
6 łyżek ketchupu pikantnego lub łagodnego
3 łyżki musztardy sarepskiej lub kozackiej
1 łyżeczka majeranku
250 ml coca-coli
Przygotowanie Początkowe :
Cebulę pokroić w plastry lub w kostkę.
Zeszklić na oleju.
Przełożyć do naczynia, w którym będziemy zapiekać mięso z sosem (u mnie forma na tartę 26 cm śred.)
Plastry karkówki przyprawić bardziej obficie niż zwykle z obu stron wybranymi przyprawami.
Przesmażyć na 3 łyżkach oleju/margaryny, aby nie były już z wierzchu surowe (można lekko przypiec, jeśli ktoś lubi).
Mięso ułożyć w naczyniu, na cebuli.
Wymieszać ketchup z musztardą, coca-colą i majerankiem.
Wylać sos na mięso.
Przygotowanie Końcowe :
Włączyć piekarnik na 180-190*C.
Po 5 min. włożyć naczynie z mięsem i sosem.
Piec 60 min. bez przykrycia.
Podawać najlepiej z ryżem, ale można również z pieczywem czosnkowym, kluskami śląskimi lub ziemniakami.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/10/karkowka-w-coca-coli.html