ßßß

Opis : Karkówka w coca-coli z dodatkiem ketchupu i musztardy? Można by się spodziewać czegoś nadzwyczaj nieznanego nam, ale to nic innego jak smaki słodko-kwaśne, a dokładnie słodycz coca-coli z lekkim, kwaśnym pomidorowym smakiem i odrobiną ostrości przypraw oraz musztardy.Podawane z ryżem, będzie stanowiło interesujący posiłek obiadowy. Zaś podawane solo np. z pieczywem czosnkowym polecam na różne przyjęcia/imprezy jako posiłek główny.Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z internetu (Wielkie Żarcie)Ilość : proporcjonalna do ilości plastrów mięsaSkładniki :2 średnie cebule6 łyżek oleju/margaryny500-600 g karkówki (tj. 4-5 plastrów)sól i słodka papryka w proszku lub przyprawa do karkówki6 łyżek ketchupu pikantnego lub łagodnego3 łyżki musztardy sarepskiej lub kozackiej1 łyżeczka majeranku250 ml coca-coliPrzygotowanie Początkowe :Cebulę pokroić w plastry lub w kostkę.Zeszklić na oleju.Przełożyć do naczynia, w którym będziemy zapiekać mięso z sosem (u mnie forma na tartę 26 cm śred.)Plastry karkówki przyprawić bardziej obficie niż zwykle z obu stron wybranymi przyprawami.Przesmażyć na 3 łyżkach oleju/margaryny, aby nie były już z wierzchu surowe (można lekko przypiec, jeśli ktoś lubi).Mięso ułożyć w naczyniu, na cebuli.Wymieszać ketchup z musztardą, coca-colą i majerankiem.Wylać sos na mięso.
Przygotowanie Końcowe :Włączyć piekarnik na 180-190*C.Po 5 min. włożyć naczynie z mięsem i sosem.Piec 60 min. bez przykrycia.
Podawać najlepiej z ryżem, ale można również z pieczywem czosnkowym, kluskami śląskimi lub ziemniakami.