Wykonanie
Opis :
Karkówka w coca-coli z dodatkiem
ketchupu i musztardy? Można by się spodziewać czegoś nadzwyczaj nieznanego nam, ale to nic innego jak smaki słodko-kwaśne, a dokładnie
słodycz coca-coli z lekkim, kwaśnym
pomidorowym smakiem i odrobiną ostrości przypraw oraz
musztardy.Podawane z
ryżem, będzie stanowiło interesujący posiłek obiadowy. Zaś podawane
solo np. z
pieczywem czosnkowym polecam na różne przyjęcia/imprezy jako posiłek główny.Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z internetu (Wielkie Żarcie)Ilość : proporcjonalna do ilości plastrów
mięsaSkładniki :2 średnie
cebule6 łyżek oleju/margaryny500-600 g
karkówki (tj. 4-5 plastrów)
sól i
słodka papryka w proszku lub
przyprawa do
karkówki6 łyżek
ketchupu pikantnego lub łagodnego3 łyżki
musztardy sarepskiej lub kozackiej1 łyżeczka
majeranku250 ml coca-coliPrzygotowanie Początkowe :
Cebulę pokroić w plastry lub w kostkę.Zeszklić na
oleju.Przełożyć do naczynia, w którym będziemy zapiekać
mięso z sosem (u mnie forma na tartę 26 cm śred.)Plastry
karkówki przyprawić bardziej obficie niż zwykle z obu stron wybranymi
przyprawami.Przesmażyć na 3 łyżkach oleju/margaryny, aby nie były już z wierzchu surowe (można lekko przypiec, jeśli ktoś lubi).
Mięso ułożyć w naczyniu, na
cebuli.Wymieszać
ketchup z
musztardą, coca-colą i
majerankiem.Wylać sos na
mięso.
Przygotowanie Końcowe :Włączyć piekarnik na 180-190*C.Po 5 min. włożyć naczynie z
mięsem i sosem.Piec 60 min. bez przykrycia.
Podawać najlepiej z
ryżem, ale można również z
pieczywem czosnkowym, kluskami śląskimi lub
ziemniakami.