ßßß Cookit - przepis na Ciasto Jogurtowo-Biszkoptowe Z Brzoskwiniami

Ciasto Jogurtowo-Biszkoptowe Z Brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Opis : Dawno temu kupowałam takie lub podobne ciasto (nazwa taka sama) w sklepie. Przeprowadzka sprawiła, że nie mam już takiej szansy, a szkoda, bo było bardzo smaczne. W internecie istnieje bardzo wiele przepisów na bazie jogurtu; są to babki, ciasta, biszkopty itp., ale jest pewien problem. Każdy przepis ma swych zwolenników i przeciwników, ponieważ jednym się udaje upiec to ciasto, a drugim nie, gdyż wisi nad nim fatum zakalca. Przestraszyło mnie to, nie powiem... jak każdy nie lubię marnować czasu na nieudany wypiek i w dodatku wyrzucać go do kosza.
Moje ciasto było bardzo udane, ale jak widać w komentarzach, nie każdy ma z nim takie szczęście. A Ty podejmiesz się wyzwania?
Ciasto jest bardzo miękkie, a wręcz powiedziałabym sprężyste; bardzo wilgotne; o konsystencji babkowej; wyczuwany jest jogurt. Owoce dodają mu soczystości.
Polecam, ponieważ piekąc całą blaszkę, nie spodziewałam się, że na drugi dzień nie będzie ani 1 kawałka, co świadczy o tym, że jest bardzo smaczne, a robi się je prawie błyskawicznie.
Przytoczę słowa mojej córki: "Mamo chcę ciasto, ale to, co piekłaś teraz, bo mi smakowało". Kto nie lubi takich rozpływających się w ustach i gładko przechodzących przez przełyk wypieków?!
Pochodzenie : przepis własny
Ilość : forma o wym. 32/23 cm (na tą wyrósł mi na wys. 3-3 , 5 cm) lub odrobinę mniejsza
S kładniki (wszystkie muszą mieć temp. pokojową):
4 duże jajka
1,5 szkl. cukru - można dać mniej
300 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3/4-1 szkl. oleju*
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl. mąki pszennej (340 g)
0,5 kg brzoskwiń z puszki (waga po odsączeniu)
* mała ilość oleju sprawi, że ciasto będzie lżejsze i jeszcze bardziej puszyste, a większa ilość oleju spowoduje, że ciasto będzie cięższe
Składniki Na Lukier :
50 ml soku z puszki po brzoskwiniach
ponad 0,5 szkl. cukru pudru (100 g)
Przygotowanie Ciasta :
Oddzielić białka od żółtek.
Ubić/Zmiksować białka na puszystą konsystencję.
Dodać cukier.
Ubijać/Miksować do momentu, kiedy cukier zmniejszy swą objętość.
Dodać po kolei żółtka, ubijając/miksując do momentu, kiedy uzyskamy jednolity kolor.
Wlać jogurt.
Delikatnie i dokładnie wymieszać łyżką.
Wlać ekstrakt z wanilii oraz olej.
Delikatnie i dokładnie wymieszać łyżką.
Do masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie i dokładnie wymieszać łyżką do momentu, kiedy masa całkowicie uzyska jednolitą konsystencję bez większych grudek.
Lekko odsączyć na ręczniku papierowym brzoskwinie z puszki.
Pokroić je na paski.
Układać w 3. rzędach wzdłuż formy na cieście.
Rozgrzać piekarnik do 180* C.
Piec 45-50 min., aż wierzch ciasta zarumieni się (przez dłuższy czas ciasto nie będzie rosło znacząco, ale bez obaw w końcu się ruszy i urośnie odrobinę, lecz nie należy do tych ciast, które podwajają swoją objętość).
Wyciągnąć z piekarnika bezpośrednio po upływie czasu pieczenia lub 5 min. po czasie.
Przygotowanie Lukru :
Podgrzać lub nawet zagotować sok z brzoskwiń.
Dodać do niego cukier puder.
Energicznie wymieszać widelcem, mieszadłem lub zmiksować, aby wszystko się połączyło i otrzymało gładką konsystencję.
Przygotowanie Końcowe :
Ciepłym lukrem polać ciasto.
Pozostawić do zastygnięcia lukru.
Konsumować.
Ciasto przechowywać w temp. pokojowej.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/09/opis-dawno-temu-kupowaam-to-lub-podobne.html