ßßß Cookit - przepis na Chrupiące tarteletki z cebulką, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi

Chrupiące tarteletki z cebulką, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Ku mojej uciesze, dostałam od koleżanki książkę Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj!" i muszę przyznać, że przepisy są bardzo ciekawe, godne uwagi i na pewno sukcesywnie będę prezentowała je na blogu. Moją uwagę zwróciły tarteletki z chleba tostowego, zapiekane w piekarniku, a potem wypełnione podsmażonymi suszonymi pomidorami z cebulką, a całość posypana zmielonymi orzechami włoskimi. Tak jak w nazwie, tarteletki są naprawdę chrupiące, prezentują się wykwintnie, a połączenie smaków daje ciekawy efekt. Świetny pomysł jako przekąska na przyjęcia. Tarteletki najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu, daje to gwarancję, że pieczywo pozostanie chrupiące.
Przepis na 12 tarteletek:
12 pszennych tostów
100 g masła
Farsz:
500 g cebuli
4 łyżki oleju
100 g suszonych pomidorów w zalewie
suszony tymianek oraz suszona bazylia (do smaku)
sól, pieprz
Do posypania:
30 g zmielonych orzechów włoskich
Masło roztapiamy w rondelku i pozostawiamy do ostudzenia. Z każdej kromki chleba tostowego odkrawamy skórkę i rozwałkowujemy tosty tak, żeby swobodnie wypełniły dołek formy na muffinki. Dołki smarujemy roztopionym masłem, układamy w nich tosty, które również smarujemy z wierzchu roztopionym masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni (bez termoobiegu przez 8-10 minut).
Przygotowujemy farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, aż cebula będzie złocista. Dodajemy do niej pomidory pokrojone w paseczki i wszystko razem smażymy przez 5-10 minut. Doprawiamy do smaku tymiankiem, bazylią, pieprzem i solą. Tak przygotowanym farszem napełniamy koszyczki tostowe i posypujemy zmielonymi orzechami włoskimi.
Smacznego!
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,330491763,title,Chrupiace-tarteletki-z-cebulka-suszonymi-pomidorami-i-orzechami-wloskimi,index.html