Wykonanie

Ku mojej uciesze, dostałam od koleżanki książkę Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj!" i muszę przyznać, że przepisy są bardzo ciekawe, godne uwagi i na pewno sukcesywnie
będę prezentowała je na blogu. Moją uwagę zwróciły tarteletki z
chleba tostowego, zapiekane w piekarniku, a
potem wypełnione podsmażonymi
suszonymi pomidorami z
cebulką, a całość posypana zmielonymi
orzechami włoskimi. Tak jak w nazwie, tarteletki są naprawdę chrupiące, prezentują się wykwintnie, a połączenie smaków
daje ciekawy efekt. Świetny pomysł jako przekąska na przyjęcia. Tarteletki najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu,
daje to gwarancję, że
pieczywo pozostanie chrupiące.Przepis na 12 tarteletek:12 pszennych tostów100 g
masłaFarsz:500 g
cebuli4 łyżki
oleju100 g
suszonych pomidorów w zalewiesuszony
tymianek oraz suszona
bazylia (do smaku)
sól,
pieprzDo posypania:30 g zmielonych
orzechów włoskichMasło roztapiamy w rondelku i pozostawiamy do ostudzenia. Z każdej kromki
chleba tostowego odkrawamy skórkę i rozwałkowujemy tosty tak, żeby swobodnie wypełniły dołek formy na muffinki. Dołki smarujemy roztopionym
masłem, układamy w nich tosty, które również smarujemy z wierzchu roztopionym
masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni (bez termoobiegu przez 8-10 minut).Przygotowujemy farsz:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na
oleju, aż
cebula będzie złocista. Dodajemy do niej
pomidory pokrojone w paseczki i wszystko razem smażymy przez 5-10 minut. Doprawiamy do smaku
tymiankiem,
bazylią,
pieprzem i
solą. Tak przygotowanym farszem napełniamy koszyczki tostowe i posypujemy zmielonymi
orzechami włoskimi.Smacznego!
