ßßß Cookit - przepis na Gulasz wieprzowy z sosem grzybowym

Gulasz wieprzowy z sosem grzybowym

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jesienny gulasz grzybowy.......
Lista zakupów dla 4-6 osób:
30 g suszonych grzybów
1/2 kg wieprzowiny na gulasz
łyżka musztardy
1 duża cebula
oliwa do smażenia
sól, pieprz, tymianek
1 łyżka masła klarowanego
1 śmietana (250 g)
łyżka mąki ziemniaczanej
Grzyby pokroić, zalać szklanką zimnej, przegotowanej wody i odstawić na noc, aby zmiękły.
Na drugi dzień grzyby odcedzić, zalać świeżym wrzątkiem (2/3 szklanki) i obgotować ok. 10 min.
Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, oprószyć suszonym tymiankiem i dokładnie wymieszać z musztardą. Odstawić na godzinę.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kawałki mięsa i obsmażyć. Zmniejszyć ogień, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem ok. 45 min. aż mięso będzie miękkie.
Cebulę pokroić drobno i zeszklić na oliwie.
Grzyby odcedzić (wywar zachować). Na małej patelni rozgrzać masło i obsmażyć grzyby.
Wywar zagrzać, dodać obsmażone grzyby i cebulę. (Można dodać wodę). Śmietanę roztrzepać dokładnie z mąką i dodać do wywaru grzybowego. Cały czas mieszać, aż do uzyskania gęstego sosu. Doprawić do smaku solą, pieprzem.
Gotowy sos wymieszać z uduszonym mięsem. Podałam z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2014/09/Gulasz-wieprzowy-z-sosem-grzybowym.html