ßßß Cookit - przepis na Pianka jogurtowo-truskawkowa

Pianka jogurtowo-truskawkowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajko 4 sztuk
cukier według uznania
cukier waniliowy 26 łyżek stołowych
sól według uznania
mąka tortowa 4 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
truskawki zmiksowane 400 mililitrów
jogurt naturalny 2000 mililitrów
żelatyna 8 łyżek stołowych
kakao 3 łyżek stołowych
margaryna 100 gramów
mleko 6 łyżek stołowych
herbatnik 200 gramów
wiórki kokosowe według uznania
Wykonanie:
Wykonanie ciasta biszkoptowego: całe jajka ubijamy, mikserem, z cukrem (4 łyżki), cukrem waniliowym (10g) i szczyptą soli na puch. Dodajemy mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną (1 łyżka) wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie, łyżką, łączymy. Ciasto przekładamy do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy ok. 25 minut w 160 stopniach, na złoty kolor.
Wykonanie pianki truskawkowej: jogurt (800 ml) łączymy ze zmiksowanymi truskawkami i słodzimy do smaku. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i rozpuścić na małym ogniu. Rozprowadzić kilkoma łyżkami jogurtu i połączyć z resztą masy. Ubijać mikserem, aż masa jogurtowo-truskawkowa się powiększy i powstanie pianka. Ubitą piankę wylewamy na zimny biszkopt umieszczony w blaszce.
Wykonanie pianki białej: jogurt (1200 ml) łączymy z cukrem do smaku i cukrem waniliowym (16 g), namoczoną w kilku łyżkach zimnej wody żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu, rozprowadzamy kilkoma łyżkami jogurtu i łączymy z resztą. Ubijamy, mikserem, masę jogurtową, aż powstanie pianka, którą wykładamy na piankę różową i wyrównujemy.
Na wierzchu układamy herbatniki i oblewamy polewą kakaową.
Przygotowanie polewy: do rondelka wkładamy kakao, margarynę, cukier (0,5 szklanki), mleko, mąkę ziemniaczaną (1 łyżeczka) i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, ciepłą oblewamy górę ciasta.
Polewę obsypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na całą noc do lodówki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4074/Pianka-jogurtowo-truskawkowa