Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegoopieńki 1 kilogramów
sól 15 dekagramówWykonanie:Oczyszczone i umyte
grzyby należy włożyć do posolonego wrzątku (na 1 l
wody 2 łyżki
soli) i gotować przez 5 minut. Osączyć
grzyby na sicie, a następnie układać w kamiennym garnku przesypując
solą. Ostatnią warstwę
grzybów koniecznie posypać
solą, przykryć talerzem i obciążyć. Po 3-4 dniach, gdy
grzyby opadną naczynie można uzupełnić o kolejne warstwy sukcesywnie zbieranych
grzybów. Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.
Grzyby przed użyciem należy moczyć 3-4 godz. w czystej, zimnej wodzie. Tak przygotowane opieńki są podstawą zimowych sałatek, a równie wyśmienicie smakują duszone i gotowane.Uwagi:15 dkg
soli oraz trochę
soli do roztworu w którym należy obgotować opieńki.Potrawy z
GrzybówDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: