Wykonanie

Składniki :pokrzywa majowa

Wykonanie:W moim ogrodzie zostawiłam kilka miejsc w których rośnie sobie pokrzywa i wcale jej nie tępię.Po ostatnim deszczu w dość
słoneczny dzień zerwałam kilkadziesiąt jej łodyg.Zaniosłam ją na
strych domu, ułożyłam na czystym papierze i przykryłam ją drugim arkuszem.Można też zrobić z pokrzywy bukiet i powiesić w zacienionym, suchym i przewiewnym miejscu np.pod wiatą.

Kiedy już będzie sucha
będę przechowywać ją w szczelnym, szklanym naczyniu.I
będę parzyć jak
herbatę.Pokrzywa to cenne
zioło. Można stosować ją w anemii, krzywicy, ogólnym osłabieniu organizmu, zapaleniach skóry.Pokrzywa sprawdza się też w kosmetologii. Warto poczytać o jej właściwościach by znaleźć jakiś przepis dla siebie.U mnie znajdziecie przepis na pyszne pesto ze świeżą pokrzywą.