Krakersy lniane (1 składnik)

nazwa

Wykonanie

Idealne do chrupania, do maczania w hummusie, do filmu, do torebki, na przegryzkę, nagłego głoda, do własnego doprawienia, zamiast chipsów, ciasteczek, orzeszków i innych słonych przekąsek. No i najlepsza sprawa – tylko jeden składnik!
Porcje: 60 Kalorie na porcję: 11 Makroskładniki na porcję: B: 0,5g T: 0,7g WW: 0g
Składniki
siemię lniane [1 szklanka]
Dodatkowo
woda [1/2 szklanka]
► ulubione przyprawy
Przygotowanie
Siemię wrzucić do malaksera lub młynka do kawy i zmielić do konsystencji gruboziarnistej mąki.
Mieszankę zalać wodą i doprawić. Wszystko wymieszać i odstawić na 15 minut.
Całość przełożyć na blachę z papierem do pieczenia, przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkować bardzo cieniutko. Zdjąć górną warstwę papieru i naciąć kształt krakersów (po upieczeniu będą łatwe do połamania na równe kawałki) :)
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Piec przez ok. 20 minut, aż całość ładnie się przypiecze, ale nie spali.
Po wyjęciu z piekarnika całkowicie ostudzić.
Przechowywać szczelnie, aby nie nabrały wilgoci.
Smacznego!
Źródło:https://wilkuchnia.pl/2017/10/krakersy-lniane-1-skladnik.html