ßßß Cookit - przepis na Sałatka z arbuza i fety

Sałatka z arbuza i fety

nazwa

Składniki

Wykonanie

By MagicPot, 21 czerwca 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Sałatka z arbuza i fety to jedna z najprostszych sałatek, jakie kiedykolwiek jadłam i miałam okazję przygotowywać. Soczysty smak arbuza wynagrodzi wam trud związany z wyjmowaniem pestek z arbuza.
Podczas przygotowania sałatki ważne jest, by dokonać to zgodnie z poniższą instrukcją.
Sałatkę po przyrządzeniu można włożyć na godzinę do lodówki lub też zanim zaczniecie przygotowywać sałatkę włożyć arbuza na kilka godzin do lodówki.
Do przygotowania sałatki wykorzystałam połówkę 2,5kg arbuza.
około 1,25kg arbuza
200g (jedno opakowanie) sera feta
W pierwszej kolejności ser feta kroimy w kostkę o boku równym około 1cm i wrzucamy na dno miski.
Następnie należy pokroić arbuza w plastry o szerokości 1,5 cm. Potem należy odkroić skórkę i zielono-żółtą częścią skórki. Następnie należy pokroić w paski o szerokości około 1 – 1,5cm a na koniec w kostkę i obsypać nimi ser feta.
Gdy zdecydujecie się zmrozić sałatkę, dopiero po wyjęciu z lodówki wymieszajcie oba składniki.
Sałatkę najlepiej zjeść tego samego dnia. Z każdym kolejnym dniem arbuz będzie wypuszczał coraz więcej soku i należy przechowywać ją w lodówce.
Sałatkę należy wymieszać tuż przed podaniem.
Smacznego!
Polecam przepisy na inne sałatki i surówki:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/06/21/salatka-z-arbuza-i-fety