ßßß Cookit - przepis na Rabarbarówka

Rabarbarówka

nazwa

Składniki

Wykonanie

Uwielbiany przeze mnie rabarbar w postaci zupełnie wyjątkowej! Zakochać można się już w samym kolorze, prawda? :)
Nie jest to może napój tak mocny, jak klasyczne nalewki, ale za to pasuje w sam raz na kobiece wieczorki. ;) Przepis dostałam od Agnieszki (dziękuję!) i podchodziłam do niego już ze dwa razy, jednak dopiero w tym roku się udało. I coś czuję, że będzie to od teraz u mnie obowiązkowa pozycja. Polecam!
Składniki:
1 kg rabarbaru
około 350 g cukru
1 litr dobrej wódki
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki o długości około 2 -3 cm. Wrzucamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i lekko potrząsamy, aż cały rabarbar będzie obtoczony w cukrze. Zakręcamy i odstawiamy na noc.
Kiedy cukier już się rozpuści, a rabarbar puści sok, dolewamy wódkę. Mieszamy i ponownie zakręcamy. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na około 30 dni.
Po miesiącu wódkę filtrujemy i rozlewamy do butelek. Odstawiamy jeszcze na jakiś czas, aby przygotowywany przez nas trunek nabrał szlachetniejszego smaku. Przed podaniem schładzamy.
Twoja ocena:
Przepis:
Rabarbarówka
Data publikacji:
2015-07-12
Przygotowanie:
30M
Całkowity czas:
30M
Średnia ocena:
5
Based on 1 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2015/07/12/rabarbarowka