Wykonanie
Uwielbiany przeze mnie
rabarbar w postaci zupełnie wyjątkowej! Zakochać można się już w samym kolorze, prawda? :)Nie jest to może
napój tak mocny, jak klasyczne
nalewki, ale za to pasuje w sam raz na kobiece wieczorki. ;) Przepis dostałam od Agnieszki (dziękuję!) i podchodziłam do niego już ze dwa
razy, jednak dopiero w tym roku się udało. I coś czuję, że będzie to od teraz u mnie obowiązkowa pozycja. Polecam!
Składniki:1 kg
rabarbaruokoło 350 g
cukru1 litr dobrej
wódkiRabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki o długości około 2 -3 cm. Wrzucamy do dużego słoja, zasypujemy
cukrem i lekko potrząsamy, aż cały
rabarbar będzie obtoczony w cukrze. Zakręcamy i odstawiamy na noc.Kiedy
cukier już się rozpuści, a
rabarbar puści sok, dolewamy
wódkę. Mieszamy i ponownie zakręcamy. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na około 30 dni.Po miesiącu
wódkę filtrujemy i rozlewamy do butelek. Odstawiamy jeszcze na jakiś czas, aby przygotowywany przez nas trunek nabrał szlachetniejszego smaku. Przed podaniem schładzamy.
Twoja ocena:
Przepis:RabarbarówkaData publikacji:2015-07-12Przygotowanie:30MCałkowity czas:30MŚrednia ocena:5Based on 1 Review(s)