ßßß Cookit - przepis na Andruty z masą orzechową i powidłami

Andruty z masą orzechową i powidłami

nazwa

Wykonanie

W moim domu rodzinnym nie jadało się andrutów. Pomysł, by przygotować andruty z masą orzechową i powidłami ma związek z Babcią mojego chłopaka, która przygotowywała mu je gdy był mały. Niestety nie ma jej już z nami, także nie jest to babciny przepis, tylko bardzo prosta i szybka wariacja na temat.
Składniki:
4 wafle do andrutów
ok 400g masy orzechowej (np od Helio)
ok 200g powideł śliwkowych
podgrzej masę w miseczce na parze, aż będzie półpłynna
posmaruj równą warstwą płaską stronę wafla połową masy, przykryj drugim waflem (wypukłą stroną do dołu)
powtórz powyższe czynności z kolejnymi 2 waflami*
przełóż pary wafli powidłami, przykryj pergaminem, przygnieć np deską i dociśnij czymś ciężkim. Odstaw na noc w chłodne miejsce
następnego dnia pokrój na mniejsze kawałki
Smacznego! :)
>> Masę orzechową otrzymałam od firmy Helio <<
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2016/03/28/andruty-z-masa-orzechowa-powidlami