Wykonanie
Ostatnio moja znajoma która jest w ciąży oznajmiła, że ma wielką ochotę na domowe
beziki. Długo nie myśląc postanowiłam, że w domu je przygotuję. Bardzo chciałam zrobić niebieskie
beziki- w związku z tym dodałam odrobinkę barwnika w żelu- jednak
bezy nie wyszły. Masa bezowa zrobiła się strasznie rzadka i podczas wyciskania wzorek się rozlewał. Myślę, że to
wina barwnika- no nic może jeszcze kiedyś spróbuję zrobić kolorowe
beziki. Masa bezowa poszła do kosza a ja wzięłam się za kolejną porcję.Tym razem postanowiłam zrobić
beziki bez barwnika i o dziwo masa wyszła porządnie gęsta i pięknie pozostawiała wzorki.Osobiście bezików nie lubię- jak dla mnie są zdecydowanie za słodkie ale czego się nie robi dla ciężarnej kobiety- bo jej przecież odmawiać nie można ;)
Składniki:2
białka jajka kurzego120 gramów
cukru kryształuszczypta
soliWykonanie:
Żółtka oddzielić od
białek i odłożyć je do miseczki.
Białka zacząć ubijać na niskich obrotach i gdy
białka się trochę spienią dodać do nich
sól, miksować do jej rozpuszczenia się.
Białka ubić na sztywno- można zrobić test- wystarczy przekręcić do góry nogami miskę- gdy biała pozostaja w misce znaczy, że masa jest porządnie ubita. Następnie łyżka po łyżce dodawać
cukier- dokładnie miskować do jego rozpuszczenia się (na najwyższych obrotach miksera). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę
bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę
beziki.
Bezy włożyć do nagrzanego do 130 stopni piekarnika i suszyć je przez około 70 minut bądź do czasu, aż będą z zewnątrz suche i nie będą się kleiły.Smacznego :)