ßßß Cookit - przepis na Ben Ό Jerry’s Cinnamon Buns Ice Cream

Ben Ό Jerry’s Cinnamon Buns Ice Cream

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jednym ze „stałych punktów” pobytu u Babci w Szwecji jest zakup (i degustacja ;) ) lodów Ben & Jerry’s . Tym razem wybraliśmy Cinnamon Buns.
Są to karmelowe lody z dodatkiem „Cinnamon Swirl” i „Chunks of Cinnamon Bun Dough”. Czymże są te dwa składniki? ;) Pierwszy z nich to „maziaj” z sosu cynamonowego. Bardzo smaczny notabene. Nie jest to sos w karmelowym „stylu” – nie ciągnie się, ale też nie rozlewa. Coś pomiędzy ;) 90% cynamonowego smaku w kubeczku pochodzi właśnie z niego.
Drugim dodatkiem są kawałki ciasta na cynamonowe bułeczki, którym zdecydowanie bliżej do surowej mieszanki niż gotowego wypieku (w końcu „dough” jest to po prostu surowe ciasto), co absolutnie mi nie przeszkadza, wręcz przeciwnie ;) (przykład idealnego „dough” do jedzenia na surowo znajdziecie w tym przepisie -> KLIK . Uwaga uzależnia!).
Czy dobrze wybraliśmy? Zdecydowanie tak! Nie jest to co prawda ten sam rodzaj cynamonu co w Cinnabon (ich cynamon pachnie niesamowicie..), ale i tak jest smakowicie. „Cinnamon Buns” zdecydowanie wart jest polecenia! :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2015/08/13/ben-jerrys-cinnamon-buns-ice-cream