Wykonanie
Jednym ze „stałych punktów” pobytu u Babci w Szwecji jest zakup (i degustacja ;) )
lodów Ben & Jerry’s . Tym razem wybraliśmy Cinnamon Buns.
Są to karmelowe
lody z dodatkiem „Cinnamon Swirl” i „Chunks of Cinnamon Bun Dough”. Czymże są te dwa składniki? ;) Pierwszy z nich to „maziaj” z sosu
cynamonowego. Bardzo smaczny notabene. Nie jest to sos w karmelowym „stylu” – nie ciągnie się, ale też nie rozlewa. Coś pomiędzy ;) 90%
cynamonowego smaku w kubeczku pochodzi właśnie z niego.
Drugim dodatkiem są kawałki ciasta na
cynamonowe bułeczki, którym zdecydowanie bliżej do surowej mieszanki niż gotowego wypieku (w końcu „dough” jest to po prostu surowe ciasto), co absolutnie mi nie przeszkadza, wręcz przeciwnie ;) (przykład idealnego „dough” do jedzenia na surowo znajdziecie w tym przepisie -> KLIK . Uwaga uzależnia!).
Czy dobrze wybraliśmy? Zdecydowanie tak! Nie jest to co prawda ten sam rodzaj
cynamonu co w Cinnabon (ich
cynamon pachnie niesamowicie..), ale i tak jest smakowicie. „Cinnamon Buns” zdecydowanie wart jest polecenia! :)