Wykonanie

Dwa składniki, chwila miksowania. Placki ? Tak, to możliwe! O dwuskładnikowych plackach słyszałam już dawno temu, jednak zawsze intuicyjnie unikałam tego przepisu. Ciężko było mi to sobie wyobrazić - jak to może się udać? Przekonała mnie mała awaria lodówki, która spowodowała, że odstawiona tam na chwilę siatka
bananów momentalnie... zamarzła. Musiałam jakoś je spożytkować, a wtedy przypomniałam sobie o tych właśnie plackach - bo przecież ileż
razy można robić koktajl? Wzięłam się do roboty - zmiksowałam, zaczęłam rozprowadzać... i nie mogłam uwierzyć, że tak łatwo odchodzą od patelni, nie zamieniają się w
bananową jajecznicę czy inne wątpliwej jakości "cudo". Smak również mnie nie zawiódł. Każdy miłośnik
bananów, a i słodkości w ogólnym tego słowa znaczeniu. na pewno go polubi . Dodam, że placki te najlepiej podawać z dodatkiem o charakterystycznym, mocnym smaku. Doskonale sprawdzi się
syrop klonowy, a także
gorzka czekolada,
orzechy włoskie lub kwaśne
owoce.

/1 porcja/- 2
banany
- 2
jajkaMiksujemy
banany na gładką masę. Dodajemy
jajka, ponownie miksujemy do połączenia się składników. Nakładamy masę łyżką na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy placuszki z obydwu stron do zarumienienia. Podajemy z dowolnymi dodatkami: u mnie
owoce i
syrop klonowy.