Wykonanie

Wspaniały pomysł na deser, zwłaszcza dla tych, którzy nie przepadają za słodkimi ciastami. Dzisiaj widziałam podobny przepis w Ugotowanych na TVN i bardzo smakował, więc na prawdę polecam. Bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy
mieć dobrą
konfiturę.

Składniki:kwaskowe
jabłkoPigwa w
Syropie ETERNO
cynamonPrzyrządzanie:Wydrylować
jabłko, tak żeby nie przebić na wylot. Wypełnić
owocami pigwy w
syropie, dolać
syrop do pełna. Posypać obficie
cynamonem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w temperaturze ok. 180st.C. Obserwujcie, żeby nie przypalić.


W trakcie pieczenia możecie polewać
jabłko syropem ze słoiczka z
pigwy. Nadmiar
syropu wspaniale karmelizuje się w piekarniku a zapach
cynamonu rozchodzi po całej kuchni. polecam użyć
cynamonu w laskach i zetrzeć go bezpośrednio przed pieczeniem.

II wersja


Trzeba pilnować
jabłka w piekarniku, jak tylko zauważycie, że pęka skórka to szybko wyjmijcie. Ja trochę przegapiłam i skórka
jabłka mi się przypiekła, za to
jabłko było bardzo miękkie, pyszne!

SMACZNEGO!Takie pieczone
jabłko jest wspaniałą alternatywą szarlotki, przywołuje smaki i aromaty dzieciństwa. Zapach pieczonego
jabłka i
cynamonu wprowadza nas w wspaniały, świąteczny nastrój.Dodaję do akcji:Z
cynamonem 2013