Wykonanie
Kompot wigilijny jest naturalnym wspomagaczem trawienia, dlatego nie może zabraknąć go na świątecznym
stole, pełnym przysmaków. Zawiera w sobie dużo błonnika, który działa zbawiennie na nasz organizm. Dużo witamin i skutecznie gasi pragnienie. Dlatego przydaje się właśnie w Wigilię, kiedy jemy dużo ryb.
Jest banalnie prosty w przyrządzaniu, w może
mieć wiele odmian, zależy od tego jaki smak preferujesz. Ja w świątecznym natłoku zadań staram się przygotować wersję jak najmniej zajmującą czas i absorbującą.
Składniki:mieszanka
suszonych warzywsyrop korzenny z
cukrem trzcinowym ETERNOPrzyrządzanie:
Mieszankę warzyw dokładnie płuczę, zalewam
wodą i odstawiam na parę godzin, albo na całą noc. Następnego dnia przelewam do garnka, razem z
wodą w której moczyły się
owoce. Dolewam więcej
wody, gotuję około 40 minut. Nie dodaję żadnych przypraw, bo na koniec gotowania dolewam, do smaku,
syrop korzenny, który nadaje mu odświętnego smaku i korzennnego aromatu.