ßßß Cookit - przepis na Bezy

Bezy

nazwa

Wykonanie

Dobry sposób na wykorzystanie białek pozostałych po zrobieniu obwarzanków.
Składniki:
białka 5
cukier puder 400 ml
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder, wciąż ubijając, aż piana połączy się z cukrem.
Gęstą, lśniącą masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać zgrabne beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 120 stopni i suszyć w nim bezy przez ok. godzinę. Wyśmienicie smakują samodzielnie lub służą jako podkład do tortów bezowych.
By uzyskać bezy kokosowe, wystarczy dodać ok. 5 dag wiórków kokosowych do ubitej piany z białek z cukrem.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2014/02/bezy.html