Wykonanie
Jak zrobić jeszcze jedną wersję zdrowszych
chipsów na imprezę lub towarzyskie spotkanie? Bardzo prosto. Wystarczy piekarnik i kilka minut na pokrojenie
bananów. Reszta
dokona się sama. Nie będą potrzebne żadne dodatki ani
przyprawy. Naturalny smak
bananów wystarczy, aby nasze podniebienie było usatysfakcjonowane, a brak dodanego
cukru i tłuszczu oszczędzi naszym bioderkom dodatkowych centymetrów.
Składniki (na 3 duże blachy = 3 małe miseczki
chipsów)6 dojrzałych
bananów (ale nie przejrzałych)papier do pieczenia
Przygotowanie
Banany obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 ˚C na około 1 godzinę i 20 minut z włączonym nawiewem. Czas suszenia zależy od zawartości wilgoci w bananach i grubości plasterków. Można również użyć suszarki do
grzybów.