ßßß Cookit - przepis na Pierniczki II

Pierniczki II

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pierniczki, które Wam dzisiaj prezentuję zdecydowanie podbiły moje serce!!
Pierniczki te są miękkie zaraz po upieczeniu i nadają się do konsumpcji. Dzięki dodatkowi bakalii w smaku bardzo przypominają tak lubiane przeze mnie Lekbucheny .
Jedynym mankamentem (w chwili obecnej – ze względu na czas pozostały do świąt) jest to, że ciasto na te pierniczki wymaga leżakowania.
Pierniczki te powstały z powodu nadmiaru przygotowanego ciasta na piernik staropolski dojrzewający.
W tym roku nie zdążycie go już przygotować ale za rok ….
Pierniczki nadziewane są powidłami śliwkowymi co dodatkowo podnosi ich atrakcyjność.
Gorąco polecam!!
ciasto z przepisu na piernik dojrzewający
powidła śliwkowe
Ciasto na piernik dojrzewający na 1 godzinę przed pieczeniem wyciągnąć z zimna aby uzyskało temperaturę pokojową.
Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, nałożyć kupkami powidła, przykryć rozwałkowanym ciastem i wycinać pierniczki.
Pierniczki układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp.180°C przez około 10-13 minut.
Pierniczki ostudzić i dowolnie udekorować.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/pierniczki-ii