ßßß
Ziemniaki pieczone Hasselback są znane i dziś już dosyć popularne. Każdy robi na swój sposób, kombinując z przyprawami. U mnie najczęściej występują z jakimś delikatnym mięsem, ale i same w sobie, bez żadnych dodatków są już idealnym daniem.Składniki:– 7 większych ziemniaków– kilka ząbków czosnku– około 5 łyżek masła– plaster sera żółtego– szczypta dowolnych ziół ( u mnie prowansalskie )Przygotowanie:* Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ( chyba że ktoś chce ), kroimy w cienkie plasterki, uważając by nie przeciąć spodu ( świetnie sprawdzić się może tutaj drewniana łyżka na którą je położymy ).* Włączamy piekarnik na 200 st.* Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry, a następnie delikatnie wsuwamy pomiędzy plasterki ziemniaków ( powiedzmy co drugi ).* Układamy ziemniaki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem ( by nie przywierały ). Na wierzch każdego ziemniaka dajemy po łyżeczce masła i wkładamy do piekarnika.* Pieczemy około godziny ( do miękkości i złotego koloru ). 10 minut przed końcem wysuwamy ziemniaki, układamy po kawałku sera żółtego na każdym i posypujemy ziółkami.Można oczywiście ziemniaki wcześniej trochę podgotować, wtedy czas pieczenia nieco się skróci. Ja jednak wolę jak są od początku do końca pieczone a ich skórka chrupiąca.Moje Hasselback z czosnkiem i ziołami prowansalskimi
Kategorie: