Wykonanie

Rozmiary i oznaczenia
krewetekDzisiaj kilka słów o "
krewetkowym przeliczniku", czyli o rozmiarze i przyporządkowanych mu liczbach. Międzynarodowym standardem w określaniu rozmiaru
krewetek jest podawanie ilości
krewetek (szt.) na jednostkę wagi (lb - funt, lub kg - kilogram).

,Renata Targosz, 10 sierpnia 2012 - 14:16Czytaj dalej

Jak oczyścić i przygotować małże?Zanim ilość przepisów, w których użyłam
małże powiększy się, zapraszam Was na kilka porad dotyczących oczyszczania i przygotowywania tych
owoców morza. Każdy przepis z
małżami będzie tutaj odsyłać, aby ułatwić niektórym z Was prawidłową, wstępną obróbkę.Po zakupie

,Renata Targosz, 31 maja 2012 - 15:50Tagi:Czytaj dalej

Jadalne kwiaty - jak je zbierać?Kwiaty to niezwykła dekoracja nawet najprostszego dania. Wspaniale komponują się z lekkimi
sałatkami, deserami, a nawet daniami
mięsnymi. Aby w pełni wykorzystać ich dekoracyjne i zdrowotne walory należy zapoznać się z jadalnymi gatunkami i - w przypadku samodzielnego zbioru - przestrzegać podstawowych jego zasad.Jadalne kwiaty można spożywać świeże, suszone, kandyzowane oraz w postaci ekstraktów. Świeże kwiaty jadalne można czasem "upolować" na targu, w niektórych sklepach, albo zebrać własnoręcznie.

,Renata Targosz, 16 kwietnia 2012 - 22:28Tagi:Czytaj dalej

Jak pozbyć się zapachu
ryby podczas smażenia?Jaki jest z apach ryby? W tym przypadku należy zapomnieć o stereotypie, że
ryba śmierdzi. Wszystko zależy od rodzaju
ryby oraz od jej świeżości i ten zapach będzie mniej, lub radziej intensywny. Inaczej będą pachnieć
ryby morskie, rzeczne, a jeszcze inaczej te żyjące na dnie jeziora.

,Rafał Targosz, 12 marca 2012 - 10:17Tagi:Czytaj dalej

Jak kupować krewetki?Potrawy z
krewetek, które są świeże i dobrej jakości to gwarancja nie tylko doskonałych walorów odżywczych, ale również
smakowych. Oto kilka wskazówek, czym kierować się przy zakupie świeżych i mrożonych
krewetek.

,Rafał Targosz, 28 czerwca 2011 - 17:59Tagi:Czytaj dalej
Ciasto drożdżowe - wskazówki i porady
Ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości i ciepła. Nie lubi pośpiechu, przeciągów i chłodu. Rezerwując dla niego odpowiednią ilość czasu oraz stosując się do poniższych wskazówek uzyskamy ciasto idealne.

,Renata Targosz, 17 marca 2011 - 14:43Tagi:Czytaj dalej