ßßß Cookit - przepis na PORADY

PORADY

nazwa

Wykonanie

Rozmiary i oznaczenia krewetek
Dzisiaj kilka słów o "krewetkowym przeliczniku", czyli o rozmiarze i przyporządkowanych mu liczbach. Międzynarodowym standardem w określaniu rozmiaru krewetek jest podawanie ilości krewetek (szt.) na jednostkę wagi (lb - funt, lub kg - kilogram).
,
Renata Targosz, 10 sierpnia 2012 - 14:16
Czytaj dalej
Jak oczyścić i przygotować małże?
Zanim ilość przepisów, w których użyłam małże powiększy się, zapraszam Was na kilka porad dotyczących oczyszczania i przygotowywania tych owoców morza. Każdy przepis z małżami będzie tutaj odsyłać, aby ułatwić niektórym z Was prawidłową, wstępną obróbkę.
Po zakupie
,
Renata Targosz, 31 maja 2012 - 15:50
Tagi:
Czytaj dalej
Jadalne kwiaty - jak je zbierać?
Kwiaty to niezwykła dekoracja nawet najprostszego dania. Wspaniale komponują się z lekkimi sałatkami, deserami, a nawet daniami mięsnymi. Aby w pełni wykorzystać ich dekoracyjne i zdrowotne walory należy zapoznać się z jadalnymi gatunkami i - w przypadku samodzielnego zbioru - przestrzegać podstawowych jego zasad.
Jadalne kwiaty można spożywać świeże, suszone, kandyzowane oraz w postaci ekstraktów. Świeże kwiaty jadalne można czasem "upolować" na targu, w niektórych sklepach, albo zebrać własnoręcznie.
,
Renata Targosz, 16 kwietnia 2012 - 22:28
Tagi:
Czytaj dalej
Jak pozbyć się zapachu ryby podczas smażenia?
Jaki jest z apach ryby? W tym przypadku należy zapomnieć o stereotypie, że ryba śmierdzi. Wszystko zależy od rodzaju ryby oraz od jej świeżości i ten zapach będzie mniej, lub radziej intensywny. Inaczej będą pachnieć ryby morskie, rzeczne, a jeszcze inaczej te żyjące na dnie jeziora.
,
Rafał Targosz, 12 marca 2012 - 10:17
Tagi:
Czytaj dalej
Jak kupować krewetki?
Potrawy z krewetek, które są świeże i dobrej jakości to gwarancja nie tylko doskonałych walorów odżywczych, ale również smakowych. Oto kilka wskazówek, czym kierować się przy zakupie świeżych i mrożonych krewetek.
,
Rafał Targosz, 28 czerwca 2011 - 17:59
Tagi:
Czytaj dalej
Ciasto drożdżowe - wskazówki i porady
Ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości i ciepła. Nie lubi pośpiechu, przeciągów i chłodu. Rezerwując dla niego odpowiednią ilość czasu oraz stosując się do poniższych wskazówek uzyskamy ciasto idealne.
,
Renata Targosz, 17 marca 2011 - 14:43
Tagi:
Czytaj dalej
Źródło:http://artkulinaria.pl/taxonomy/term/13