ßßß
Jak zbudowany jest maślak sitarz?Kapelusz maślaka sitarza dorasta do 12 cm średnicy. Początkowo jest łukowaty, potem rozrasta się do płaskiego a nawet wklęsłego. Koloru skórzastożółtego, pomarańczowobrązowego, cielistego a czasami lekko czerownawego. Brzeg ostry, u młodych osobników podwinięty a z wiekiem pofalowany. Powierzchnia kapelusza gładka, początkowo nieco pilśniowa, potem naga. Zazwyczaj błyszcząca a po deszczu śliska i lepka. Skórka dość trudno oddziela się od miąższu, ale jej usuwanie nie jest konieczne.Rurki od spodu kapelusza dość duże, różnej długości, mogą nieco zbiegać na trzon. Koloru brudnożółtego a na starość oliwkowobrązowe. Pory duże, kanciaste, koloru rurek.Trzon sitarza osiąga wysokość do 10 cm i grubość do 2 cm. Jest gładki i matowy, czasami nieco marmurkowaty. Barwy podobnej do kapelusza - w górnej części bardziej żółty, cytrynowożółty, niżej rdzawy i leciutko pomarszczony.Miąższ zwarty, w kapeluszu sprężysty, bladożółty, z wiekiem ochrowy a w trzonie włóknisty, czerwonobrązowy. Po przekrojeniu lekko błękitnieje. Smak i zapach słabe, łagodne.Gdzie i kiedy rosną maślaki sitarze?Maślaki sitarze pojawiają się od czerwca do listopada. Zwykle wyrastają gromadnie. w lasach sosnowych i mieszanych, na piaszczystym podłożu. Owocniki sitarza często bywają zrośnięte ze sobą kapeluszami. Często rosną w towarzystwie innego gatunku - klejówki różowej.Czy maślak sitarz to grzyb jadalny?Maślak sitarz to grzyb jadalny, ale warto zbierać tylko małe, młode grzyby. Starsze są łykowate i niesmaczne i zazwyczaj mocno zaczerwione. Ponieważ to gatunek o słabym smaku i zapachu używa się go jako grzyba domieszkowego razem z innym gatunkami. Można go gotować, dusić, marynować - podczas obróbki cieplnej zmienia kolor na czerwonofioletowy lub ciemnoróżowy co ciekawie wygląda w marynacie.źródło:P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 200B. Gumińska, W. Wojewoda "Grzyby i ich oznaczanie", PWRiL, Warszawa 1985E. Gerhardt "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik", KDC, Warszawa 2006W. Wojewoda „Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski”, PAN, Kraków 2003