Wykonanie
Maślak sitarz Suillus bovinus - gatunek
grzybów jadalnych, ale z powodu łykowatego miąższu niezbyt chętnie zbierany.Gatunek dopuszczony w Polsce do obrotu handlowego i przetwórstwa chociaż nie przypominam sobie żebym go kiedykolwiek widziała w sprzedaży. Jeśli znajdziecie
maślaki sitarze to bardzo prawdopodobne, że w pobliżu będzie rosła także klejówka różowa, która pasożytuje na
grzybni tego
maślaka.
![](/Data/Images/smacznapyza.blogspot.com\2013_slash_10_slash_maslak-sitarz/l/1513295784.JPG)
![](/Data/Images/smacznapyza.blogspot.com\2013_slash_10_slash_maslak-sitarz/l/-1657917352.jpg)
Jak zbudowany jest
maślak sitarz?Kapelusz
maślaka sitarza dorasta do 12 cm średnicy. Początkowo jest łukowaty,
potem rozrasta się do płaskiego a nawet wklęsłego. Koloru skórzastożółtego, pomarańczowobrązowego, cielistego a czasami lekko czerownawego. Brzeg ostry, u
młodych osobników podwinięty a z
wiekiem pofalowany. Powierzchnia kapelusza gładka, początkowo nieco pilśniowa,
potem naga. Zazwyczaj błyszcząca a po deszczu śliska i lepka. Skórka dość trudno oddziela się od miąższu, ale jej usuwanie nie jest konieczne.Rurki od
spodu kapelusza dość duże, różnej długości, mogą nieco zbiegać na trzon. Koloru brudnożółtego a na starość oliwkowobrązowe.
Pory duże, kanciaste, koloru rurek.Trzon sitarza osiąga wysokość do 10 cm i grubość do 2 cm. Jest gładki i matowy, czasami nieco marmurkowaty. Barwy podobnej do kapelusza - w górnej części bardziej żółty, cytrynowożółty, niżej rdzawy i leciutko pomarszczony.Miąższ zwarty, w kapeluszu sprężysty, bladożółty, z
wiekiem ochrowy a w trzonie włóknisty, czerwonobrązowy. Po przekrojeniu lekko błękitnieje. Smak i zapach słabe, łagodne.Gdzie i kiedy rosną
maślaki sitarze?
Maślaki sitarze pojawiają się od czerwca do listopada. Zwykle wyrastają gromadnie. w lasach sosnowych i mieszanych, na piaszczystym podłożu. Owocniki sitarza często bywają zrośnięte ze sobą kapeluszami. Często rosną w towarzystwie innego gatunku - klejówki różowej.Czy
maślak sitarz to
grzyb jadalny?
Maślak sitarz to
grzyb jadalny, ale warto zbierać tylko małe,
młode grzyby. Starsze są łykowate i niesmaczne i zazwyczaj mocno zaczerwione. Ponieważ to gatunek o słabym smaku i zapachu używa się go jako
grzyba domieszkowego razem z innym gatunkami. Można go gotować, dusić, marynować - podczas obróbki cieplnej zmienia kolor na czerwonofioletowy lub ciemnoróżowy co ciekawie wygląda w marynacie.źródło:P.Skoubla "Wielki atlas
grzybów", Elipsa, Poznań 200B. Gumińska, W. Wojewoda "
Grzyby i ich oznaczanie", PWRiL, Warszawa 1985E. Gerhardt "
Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik", KDC, Warszawa 2006W. Wojewoda „Krytyczna lista wielkoowocnikowych
grzybów podstawkowych Polski”, PAN,
Kraków 2003
![](/Data/Images/smacznapyza.blogspot.com\2013_slash_10_slash_maslak-sitarz/l/-1299505006.JPG)
![](/Data/Images/smacznapyza.blogspot.com\2013_slash_10_slash_maslak-sitarz/l/311906037.JPG)
![](/Data/Images/smacznapyza.blogspot.com\2013_slash_10_slash_maslak-sitarz/l/1957313368.JPG)