Wykonanie
Chiński eliksir życia –
herbata Oolong
Proces tworzenia
herbaty OolongLiście z których powstaje Oolong zaraz po zbiorze są poddawane obróbce. Proces fermentacji odbywa się tylko w 20% (
herbata półfermentowana) – krótszy niż w przypadku
herbat czarnych. Liście nie są poddawane zwijaniu co sprawia że nie są też łamane, stąd piękny efekt dużych liści pływających w filiżance oraz posmak łodygi. Pierwszym etapem procesu obróbki jest więdnięcie liści. Po utracie wilgoci liście umieszczane są w wiklinowych koszach i od czasu do czasu potrząsane, co ma za zadanie doprowadzenie do otarcia brzegów blaszek liściowych, dzięki
czemu ułatwiony zostaje przebieg procesu fermentacji czyli reakcji tlenu ze związkami zawartymi w liściu
herbaty. Po kilku godzinach proces ten zostaje zatrzymany poprzez suszenie liści.WłaściwościDzięki bardzo niskiej zawartości kofeiny, Oolong według różnych naukowych źródeł korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia. Można ją swobodnie pić wieczorami, gdyż nie posiada właściwości pobudzających. Bardzo korzystnie wpływa na poprawę metabolizmu (wspólna cecha z
herbatami czerwonymi), a mało kto wie, iż pomaga utrzymać odpowiedni poziom wilgoci w organizmie, ułatwiając tym samym dbanie o cerę i zdrowy wygląd skóry.Najnowsze badania wskazują, że wypicie 1 filiżanki dziennie
herbaty Oolong może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego nawet o 50% !!Sposób parzeniaOolong należy parzyć w 80 stopniach, co najmniej 3 min. Najlepszym naparem jest zazwyczaj drugi napar. Przed nalaniem
herbaty dobrze jest sparzyć filiżankę wrzątkiem-
herbata zielona jest bardzo delikatna, a jej listki lubią ciepło – szybciej się rozwiną uwalniając swoje drogocenne właściwości.