ßßß
Dziś zapraszam Was na jesienny rarytas, czyli rydze. Dostałam je od przyjaciół i czym prędzej postanowiłam skonsumować. Cechą rozpoznawczą rydza jest to, że przy uszkodzeniu wydziela pomarańczowe mleczko, które szybko się utlenia i zmienia kolor na zielony. Ten gatunek grzybów jest nieodłącznym składnikiem tradycyjnej polskiej kuchni. Rydze najczęściej się marynuje w occie lub smaży na maśle, wybrałam ten drugi sposób. Rydze mają wyborny i wyjątkowy smak, także jedyną przyprawą jakiej się do niego z reguły używa jest sól.
Czas przygotowania: 10 minutSkładniki:rydzemasło do smażeniasól morska
Wykonanie:Grzyby płuczemy, usuwamy resztki ziemi i innych zanieczyszczeń. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Nie mogą być mokre, bo wtedy tłuszcz będzie mocno pryskał. Na patelni rozgrzewamy masło, kładziemy rydze kapeluszami do dołu i smażymy przez minutę, półtorej. Następnie grzyby odwracamy i smażymy kolejne 2 minuty.Grzyby przekładamy na talerz, solimy i od razu podajemy.