ßßß Cookit - przepis na Krówki

Krówki

nazwa

Wykonanie

Jak dotąd robiłam domowe krówki dwa razy. Wykorzystałam do tego przepisy znalezione w internecie i porady osób, które już zmierzyły się z krówkami. Najbardziej przydatny był przepis z mojewypieki.com, ale nie byłabym sobą gdybym go troszeczkę nie pozmieniała. Czy wyszło dobrze? Nie. Wyszło super. Krówki trzymane na zewnątrz po kilku dniach stają się cudownie kruche, natomiast trzymane w lodówce pozostają krówkami ciągutkami. Smak jest obłędny i stanowi cudowny pomysł na prezent.
Krówki
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
24 sztuki 30 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 12 godzin
Porcje Czas przygotowania
24 sztuki 30 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 12 godzin
Krówki
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
24 sztuki 30 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 12 godzin
Porcje Czas przygotowania
24 sztuki 30 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 12 godzin
Składniki
1 puszka mleka skondesowanego słodkiego
1/4 szklanki brązowego cukru
70 g masła
0,5 łyżeczki pasty waniliowej(opcjonalnie łyżeczka ekstraktu z wanilii)
Porcje: sztuki
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia w garnku z grubym dnem cały czas mieszając (uważać aby się nie przypaliło).
Gdy masa będzie beżowa, gęsta i wykaże tendencje do przypalania się zdjąć garnek z ognia i ucierać masę kilka minut (dłuższe ucieranie sprawi że krówki będą bardziej kruche).
Wyraźnie gęstą masę wylać do malutkiej keksówki/naczynia wyłożonego papierem do pieczenia (by było ją łatwiej później wyjąć).
Schłodzić w lodówce, aż masa wyraźnie stężeje.
Wyjąć i pokroić na kawałki wielkości typowej krówki.
Recipe Notes
Krojenie gotowych krówek i odklejanie ich od papieru stanowi wyzwanie. Nie znalazłam jeszcze złotego środka, ale warto się pomęczyć i trochę pobrudzić bo efekt jest zniewalający. Krówki są ... niebo w gębie.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/krowki