Wykonanie
Jak dotąd robiłam domowe
krówki dwa
razy. Wykorzystałam do tego przepisy znalezione w internecie i porady osób, które już zmierzyły się z
krówkami. Najbardziej przydatny był przepis z mojewypieki.com, ale nie byłabym sobą gdybym go troszeczkę nie pozmieniała. Czy wyszło dobrze? Nie. Wyszło super.
Krówki trzymane na zewnątrz po kilku dniach stają się cudownie kruche, natomiast trzymane w lodówce pozostają
krówkami ciągutkami. Smak jest obłędny i stanowi cudowny pomysł na prezent.
KrówkiPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania24 sztuki 30 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 12 godzinPorcje Czas przygotowania24 sztuki 30 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 12 godzin
KrówkiPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania24 sztuki 30 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 12 godzinPorcje Czas przygotowania24 sztuki 30 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 12 godzinSkładniki1 puszka
mleka skondesowanego słodkiego1/4 szklanki
brązowego cukru70 g
masła0,5 łyżeczki pasty waniliowej(opcjonalnie łyżeczka ekstraktu z
wanilii)Porcje: sztukiSposób przygotowaniaWszystkie składniki doprowadzić do wrzenia w garnku z grubym dnem cały czas mieszając (uważać aby się nie przypaliło).Gdy masa będzie beżowa, gęsta i wykaże tendencje do przypalania się zdjąć garnek z ognia i ucierać masę kilka minut (dłuższe ucieranie sprawi że
krówki będą bardziej kruche).Wyraźnie gęstą masę wylać do malutkiej keksówki/naczynia wyłożonego papierem do pieczenia (by było ją łatwiej później wyjąć).Schłodzić w lodówce, aż masa wyraźnie stężeje.Wyjąć i pokroić na kawałki wielkości typowej
krówki.Recipe NotesKrojenie gotowych
krówek i odklejanie ich od papieru stanowi wyzwanie. Nie znalazłam jeszcze złotego środka, ale warto się pomęczyć i trochę pobrudzić bo efekt jest zniewalający.
Krówki są ... niebo w gębie.Share this Recipe