ßßß
Pomidory bardzo dobrej jakości po 1,50zł... grzechem byłoby nie przerobić ich na kilka słoiczków pyszności na zapas.Osobiście uwielbiałam pomidory z puszki, dopóki nie spróbowałam przerobionych na tę samą modłę, domowych przetworów mojej siostry.Zainspirowana jej piwniczką, w tym roku postanowiłam zrobić je po swojemu. :)Są naprawdę wyjątkowe, wiemy co się w nich znajduje, są bez konserwantów, a przede wszystkim - są przepyszne i praktyczne.Nie podaję konkretnych ilości pomidorów, ponieważ w przypadku tego przepisu nie ma to większego znaczenia.Wszystko zależy od tego ile potrzebujemy zrobić - tyle przygotowujemy warzyw i słoików.Reszta właściwie zrobi się sama. ;)Uwaga!Ja zjadam swoje przetwory bardzo szybko, więc ich nie pasteryzuję.Jeśli zostawiacie je na zimę, koniecznie to zróbcie i bardzo dobrze zakręcajcie słoiki!pomidory w odpowiedniej ilościduży garneklitrowe, wyparzone słoikisól, ulubione przyprawyPrzygotowanie warzyw:W dużym garnku zagotowujemy wodę.Pomidory nacinamy w kilku miejscach, by łatwiej schodziła z nich skórka.Wrzucamy je do wrzątku i chwilę w nim trzymamy.Zlewamy gorącą wodę, a warzywa zalewamy w garnku chłodną.Pomidory obieramy ze skórki i odkładamy do miseczki.WARIANT I - we własnym sosie 1Połowę pomidorów odkładamy, drugą kroimy na ćwiartki i pozbawiamy zielonej części.Pokrojone wrzucamy do garnka i zagotowujemy, czekamy aż większość dobrze się rozpadnie.Doprawiamy je odpowiednią dla nas ilością soli i ewentualnie innych przypraw lub pozostawiamy w naturalnej postaci.Dla lepszego efektu całość miksujemy blenderem.Z pozostałych pomidorów wykrajamy ostrożnie zieloną część, pozostawiamy je jednak w całości.W słoikach układamy po 3 pomidory, a te zalewamy gorącym sokiem, który przed chwilą zmiksowaliśmy.Dokładnie zakręcamy słoik i odwracamy do góry dnem.WARIANT II - we własnym sosie 2Postępujemy tak samo, jak wyżej, z tym, że do słoików wkładamy pomidory pokrojone w cząstki.Te zalewamy gorącym sokiem, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.WARIANT 3 - domowy sok pomidorowyCałość pomidorów pozbawiamy zielonej części, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka.Posypujemy delikatnie solą i trzymamy na niezbyt dużym płomieniu, aż dobrze się rozpadną.Doprawiamy je ziołami włoskimi lub tabasco/pieprzem cayenne lub jeszcze innymi, ulubionymi przyprawami.Dobrze mieszamy, po czym miksujemy przy pomocy blendera.Do wyparzonych słoików/buteleczek przelewamy gotowy, jeszcze gorący sok i porządnie je zakręcamy.Odstawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia, jak w poprzednich przypadkach.TADAM!