Wykonanie
Szybko, szybciej!Czem prędzej, bo ostatni dzwonek na zbiór
płatków tego niezwykle aromatycznego kwiatu.A
nalewka z nich to
napój zdrowia i urody... przynajmniej takie sprawia wrażenie. ;)0,5 litra (łatwo zmierzyć w słoiku)
płatków dzikiej róży0,5 litra
miodu wielokwiatowego1 litr
wody źródlanej0,5 litra
spirytusuPłatki po przepłukaniu na sicie, rozgniatamy w misce glinianej, bądź innym, niemetalowym naczyniu.Następnie zalewamy je litrem wrzątku i odstawiamy do ostudzenia.Przepuszczamy przez lnianą ściereczkę i odcedzony płyn doprowadzamy z
miodem do wrzenia.Odstawiamy do wystudzenia.Po tym czasie mieszamy
syrop różano-
miodowy z
alkoholem i żegnamy się z trunkiem, by postał w ciemnym miejscu przez pół roku...To jedna z lepszych
nalewek, jaką kiedykolwiek zrobiłam.Żałuję tylko, że tak późno zebrałam
płatki i nie mogłam zrobić większej ilości tego fantastycznego
napoju.Następnym razem na pewno nie popełnię tego błędu, bo już tęsknię za jej cudownym smakiem... <3