ßßß Cookit - przepis na Smarowidełko kokosowo-migdałowe z karobem

Smarowidełko kokosowo-migdałowe z karobem

Wykonanie

Ze względu na alergie i nietolerancje pokarmowe moich dzieciaków muszę "tworzyć" im zamienniki kupnych smakołyków, które zwierają masę chemii i innych szkodliwych substancji.
Smarowidełka nie zrobiłam dużo, jest to wersja testowa.
Z podanej niżej ilości wyszedł mały słoiczek delikatnie słodkiego masełka.
Składniki:
- 0,5 szklanki kokosu
- 3 kostki białej czekolady
- 2 łyżki mielonych migdałów
- ok.3 łyżki mleka kokosowego
- łyżeczka ksylitolu
- pół łyżeczki karobu
Czekoladę rozpuściłam w ciepłym mleku kokosowym.
Wszystkie składniki miksujemy.
Gdy masa jest za gęsta to można dodać jeszcze odrobinkę mleka kokosowego.
Tutaj smarowidełko przed dodaniem karobu, też pysznie smakuje.
Już z karobem:
Niestety mój blender padłby gdybym nim zbyt długo miksowała, dlatego masa nie jest bardzo kremowa i jednolita.
Oczywiście biała czekolada nie jest składnikiem dozowolonym w diecie paleo.
Źródło:http://jemy-rozdzielnie.blogspot.com/2014/01/smarowideko-kokosowo-migdaowe-z-karobem_31.html