Wykonanie
Jabłonki w tym roku wydały bardzo obfite plony, drzewa aż się uginają od pięknych dojrzałych
owoców. Nie pozostało nic innego aby je przetwarzać na wszelkie możliwe sposoby. Kilkanaście skrzynek umieściłam w piwniczce, będziemy je zajadać aż do marca, sporo
jabłek rozdałam znajomym, kolejna porcja poszła w słoje na kompoty ,
soki i musy. ( przepis na
sok jabłkowy, przepis na domowy
mus jabłkowy ) Dziś zapraszam na
jabłka suszone, takie
suszone jabłka sprawdzają się jako tzw. witaminowa przekąska np. zamiast niezdrowych
chipsów, doskonały dodatek do
pieczonych mięs... nadają zupełnie innego smaku , bardziej intensywnego i aromatycznego niż świeże. I wreszcie jako świetny dodatek do wigilijnego kompotu z
suszonych owoców... u nas .. zwanego kompotem z pieczek. Polecam :)Składniki-
jabłka dowolna ilośćWykonianieUmyte i osuszone
jabłka obieram ze skórki, przekrawam na ćwiartki i wydrążam gniazda nasienne. Następnie kroje w cienkie plasterki ( ok. 3-5 mm ). Tak przygotowane plasterki suszę w elektrycznej suszarce do warzyw,
owoców i
grzybów. Ja stosuje metodę trzy godziny suszenia, trzy godziny odpoczynku... w tym czasie przekładam kosze.. górne na dół i odwrotnie.Ważne aby
jabłek nie przesuszyć i wyczuć moment kiedy są pozbawione soku, lekko sprężyste ale nie kruche.
Suszone jabłka po wyjęciu z suszarki przekładam do metalowych, szklanych lub plastykowych pojemników i szczelnie zakrecam.Smacznego :)