ßßß Cookit - przepis na Jabłka suszone. Chipsy z jabłek.

Jabłka suszone. Chipsy z jabłek.

nazwa

Wykonanie

Jabłonki w tym roku wydały bardzo obfite plony, drzewa aż się uginają od pięknych dojrzałych owoców. Nie pozostało nic innego aby je przetwarzać na wszelkie możliwe sposoby. Kilkanaście skrzynek umieściłam w piwniczce, będziemy je zajadać aż do marca, sporo jabłek rozdałam znajomym, kolejna porcja poszła w słoje na kompoty , soki i musy. ( przepis na sok jabłkowy, przepis na domowy mus jabłkowy ) Dziś zapraszam na jabłka suszone, takie suszone jabłka sprawdzają się jako tzw. witaminowa przekąska np. zamiast niezdrowych chipsów, doskonały dodatek do pieczonych mięs... nadają zupełnie innego smaku , bardziej intensywnego i aromatycznego niż świeże. I wreszcie jako świetny dodatek do wigilijnego kompotu z suszonych owoców... u nas .. zwanego kompotem z pieczek. Polecam :)
Składniki
- jabłka dowolna ilość
Wykonianie
Umyte i osuszone jabłka obieram ze skórki, przekrawam na ćwiartki i wydrążam gniazda nasienne. Następnie kroje w cienkie plasterki ( ok. 3-5 mm ). Tak przygotowane plasterki suszę w elektrycznej suszarce do warzyw, owoców i grzybów. Ja stosuje metodę trzy godziny suszenia, trzy godziny odpoczynku... w tym czasie przekładam kosze.. górne na dół i odwrotnie.
Ważne aby jabłek nie przesuszyć i wyczuć moment kiedy są pozbawione soku, lekko sprężyste ale nie kruche.
Suszone jabłka po wyjęciu z suszarki przekładam do metalowych, szklanych lub plastykowych pojemników i szczelnie zakrecam.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2015/10/jabka-suszone-chipsy-z-jabek.html