Wykonanie
Sery francuskie i
winoZapraszam na degustację 4
serów francuskich z dodatkiem
konfitury z
pigwy, czerwonych
winogron, czerwonego
wytrawnego wina oraz świeżej
bagietki.
Sery:Fourme d'Ambert
Port-Salut
Brie de Meaux
Camembert de NormandieDodatki:
Konfitura z
pigwy1 kiść
winogron1 świeża
bagietka (u mnie własny wypiek)Proponowane
wina to :Bordeaux - Côtes de BourgBeaujolais VillagesCôtes de ProvenceAlsace Pinot
Noir (rouge et rosé)Z białych win dla
serów delikatniejszych i miękkich :Côtes de BordeauxAlsace Pinot AuxerroisBourgogne AligotéDegustować
sery i
wina najlepiej podczas bezpośredniej podróży po przepięknej i malowniczej Francji. Wtedy właśnie warto poznawać i smakować produkty regionalne, przy czym upajać się pięknem krajobrazów ziemi, której kultura kulinarna oraz bogactwo tradycji są niewątpliwie jedyne w swoim rodzaju. Owe smaki, zapachy,
widoki, dźwięki są tak niepowtarzalne, ze zapadają głęboko w naszej pamięci, aż do tego stopnia, że później się za nimi zwyczajnie tęskni. Oto istota odkrywania nowych lądów, nowych kultur - począwszy na ich kuchni, scalającej rodziny od wieków. Moja prezentacja to tylko niewielka zachęta.


Danie to we Francji podawane jest pomiędzy daniem głównym kolacji (dîner) lub obiadu (déjeuner), a deserem.Bon Appétit !