Wykonanie
Słodka przekąska z
płatków kukurydzianych.Mieliśmy zimę... Wczoraj... Było trochę śniegu, ale dziś pozostało po nim tylko wspomnienie. Lubię zimę, ale taka białą i mroźną, nie lubię chlapy i błota. Pogoda pozytywnie nie nastraja a tak właściwie to nastraja ale do zajadania
słodyczy. Zachciało mi się słodkiego, w kuchni ze słodszych rzeczy zastałam tylko
płatki kukurydziane, trochę wiórek
kokosowych i
białą czekoladę....No cóż, kulki musiały powstać :) Co prawda nie są tak białe jak śnieg - byłyby białe, gdybym je dokładnie obtoczyła we wiórkach (dla mnie zbyt
kokosowe). Wy możecie zrobić całkiem białe kuleczki. Myślę, ze ten patent będzie też dobry jako spód do jakiegoś ciasta na zimno.

Składniki (około 30 małych kuleczek, lub spód małej tortownicy):
płatki kukurydziane - 1 szklanka
biała czekolada 200 g20 ml
mleka (tyle aby pokryć dno rondelka)3 łyżki wiórek
kokosowych + łyżka do posypania na wierzchuWykonanie:Do rondelka wlać
mleko, włożyć połamaną na drobne kawałki
czekoladę oraz 3 łyżki wiórek
kokosowych. Całość podgrzać aż do rozpuszczenia
czekolady na malutkim palniku. Do masy dodać szklankę
płatków kukurydzianych i dokładnie połączyć je z masą. Całość schłodzić, można nawet na kilka minut włożyć masę do zamrażarki.Po tym czasie formować kuleczki, posypywać wiórkami. Tak jak
pisałam wcześniej, im więcej wiórek znajdzie się na wierzchu, tym kuleczki będą bielsze. Jednak radzę, by w takim wypadku kupić bardzo drobno mielone wiórki, te grube są po prostu twardsze.No i na koniec podsumowanie: kuleczki są słodkie i są wbrew pozorom miękkie.
Płatki namiękły trochę, co dało bardzo fajny efekt.

Smacznego :)