Wykonanie
Kiedy mieszkałam w Wielkiej Brytanii poznałam wyśmienity smak mulled
wine czyli pysznego, grzanego
wina. Różni się nieco od naszego góralskiego grzańca. Jest bardziej
cytrusowe i nieco mniej korzenne. Uwielbiam go absolutnie! Różne są metody jego przyrządzana, można nawet kupić butelkę gotowego mulled
wine. Ja wypracowałam swoją recepturę i trzymam się jej od lat :)Moja wersją mulled
wine, idealna na popołudniowe, leniwe świętowanie.ps. Czy wy też jesteście tacy najedzeni? o jeeej... :D
Skład: (na dwie osoby)0,5l
czerwonego wina Chianti lub innego półwytrawnego2
klementynki1
laska wanilii1 łyżeczka domowej
przyprawy korzennej przepis znajdziecie tutaj2 łyżki
brązowego cukru demerara1 kieliszek
sherry lub
likieru wiśniowegoA jak je robimy:1. Do garnka wlewamy
wino, dodajemy kawałki obranych
mandarynek (tylko dwie), sok wyciśnięty z jednej
mandarynki,
laskę wanilii,
przyprawę korzenną,
cukier i
sherry. Wszystko mieszamy i podgrzewamy. Uważajcie tylko żeby nie zagotować
wina bo straci procenty :)2. Przecedzamy i gotowe. Podajemy ciepłe w szklankach bądź kieliszkach z grubszego szkła.
Miłego popołudniaH.