Wykonanie
Kolejna propozycja na domowe
cukierki. Które uświetnią swoją obecnością, gości, pięknie zwisając np. z choinki. Bo czy jest coś lepszego od domowych, własnoręcznie wykonanych cukiereczków ?."Michałki" są bardzo
czekoladowe z mnóstwem orzeszków w środku, oblane
mleczną czekoladką.
Składniki:125 g
czekolady deserowejgrudka
masła2 łyżki orzechówkigarść
orzeszków ziemnych100 g kruchych owsianych
ciasteczekłyżka kremówkiDodatkowo:100 g
mlecznej czekolady6 łyżki kremówkiWykonanie:
Ciasteczka zemleć blenderem.Orzeszki posiekać na nie duże kawałki. Razem z
ciasteczkami zmieszać.
Czekoladę deserową połamać drobniej do rondelka i postawić nad parą i wraz z
masłem roztopić. Następnie dodać do stopionej
czekolady orzechówkę (już po zdjęciu z kuchenki).
Czekoladę dać do
ciastek z
orzechami i dać łyżkę kremówki. Zagnieść.Formować prostokątne cukiereczki.
Czekoladę mleczną roztopić nad parą z 3 łyżkami kremówki.Po zestawieniu z ognia ja dodałam kolejne 3 łyżki kremówki, aby lepiej mi się cukiereczki maczały w
czekoladzie.Cukiereczki układać po namoczeniu w
czekoladzie na papier i czekać, aż
czekolada zastygnie. Trzyma je tymczasem w chłodzie. U mnie czekały ok.3 godzin.Zawinąć w ozdobny papier. Można w takiej postaci komuś sprezentować :).Smacznego i miłej zabawy :D