Wykonanie
Składniki:(na jedną porcję)- kolba
kukurydzy (ok. 300 g),-
sól.Sposób przygotowania:1. Obieramy
kukurydzę z włókien.2.
Kolbę kukurydzy wrzucamy do wrzącej
wody. Gotujemy ok. 40-50 min.3. Podajemy na ciepło z
solą.
Kukurydza jest bogata w:- potas, który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,- witaminę E, która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 300 gEnergia: 198 , 62 kcal
Białko: 6,52 gTłuszcz: 2 , 79 gWęglowodany: 72 , 21 gBłonnik pokarmowy : 5 , 90 gSmacznego i zdr owegoTrójko lorowa Tęcza