ßßß
Puree z topinambura(4 porcje)Składniki:500 g topinambura1 gałązka tymianku100 g masła1,5 litra wodyszczypta soli100 ml śmietanki 36 %, podgrzanejsól do smakuszczypta pieprzu cayenneświeżo wyciśnięty sok z cytryny do smakuPrzygotowanie:Obierz topinambur, pokrój na 2 cm kawałki i umieść misce z wodą z odrobiną soku z cytryny, aby proces utleniania i odbarwienia.W garnku umieść wodę, masło, tymianek, sól i doprowadź do wrzenia.Włóż do garnka topinambur i gotuj do miękkości, przez około 20 minut.Odcedź topinambura, wyrzuć tymianek i przełóż go do blendera.Blenduj dolewając powoli gorącą śmietankę, do uzyskania gładkiego puree.Dopraw solą, sokiem z cytryny i pieprzem cayenne do smaku.Smacznego!
English versionJerusalem artichoke puree(4 servings)Ingredients:500g Jerusalem artichokes1 sprig of thyme100g butter1 , 5 litres of waterpinch of salt100 ml of thickened cream, warmedsalt to tastepinch Cayenne pepperfreshly squeezed lemon juice to tastePreparation:Peel Jerusalem artichoke, cut into 2 cm pieces and place in a bowl of lemon water to stop them discolouring and oxidising.In a pot place water, butter, thyme and salt to taste and bring to the boil.Add the roots and cook in the emulsion until tender, about 20 minutes.Strain off liquid, remove the thyme and place the cooked roots into a blender.Next, slowly add the hot cream to the artichokes while blending, adding just enough cream so the artichokes are at a smooth consistency.To finish, season with salt, lemon juice and cayenne pepper to taste.Enjoy!
Share the post "Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree"


