Wykonanie
Nalewka według naszych, rodzinnych wierzeń jest doskonała na zimowe dni w celu rozgrzania lub jako środek przeciwko pierwszym objawom przeziębienia. A Wy kiedy sięgacie po domowe nalewki?
Składniki:400 g
owoców pigwowca japońskiego400 g
cukru0,5 l
wódki100 ml
spirytusu 95%Przygotowanie:Dojrzałe, mocno żółte
owoce pigwowca dokładnie wymyj, rozkrój, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na drobne kawałki. Tak przygotowane
owoce umieść w dużym, szczelnym słoju. Zasyp je
cukrem i zalej
wódką. Całość dokładnie zakręć i odstaw na 3-4 tygodnie. Staraj się codziennie poruszać słojem, co spowoduje szybsze rozpuszczenie
cukru i wymieszanie składników. Po tym czasie dolej do
nalewki spirytus i pozostaw szczelnie zamknięte jeszcze przez ok. 2 tygodnie. Kiedy
nalewka będzie gotowa zlej ją za pomocą gazy do butelek.Gotową
nalewkę należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.