ßßß Cookit - przepis na Nalewka z pigwowca japońskiego

Nalewka z pigwowca japońskiego

Wykonanie

Nalewka według naszych, rodzinnych wierzeń jest doskonała na zimowe dni w celu rozgrzania lub jako środek przeciwko pierwszym objawom przeziębienia. A Wy kiedy sięgacie po domowe nalewki?
Składniki:
400 g owoców pigwowca japońskiego
400 g cukru
0,5 l wódki
100 ml spirytusu 95%
Przygotowanie:
Dojrzałe, mocno żółte owoce pigwowca dokładnie wymyj, rozkrój, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na drobne kawałki. Tak przygotowane owoce umieść w dużym, szczelnym słoju. Zasyp je cukrem i zalej wódką. Całość dokładnie zakręć i odstaw na 3-4 tygodnie. Staraj się codziennie poruszać słojem, co spowoduje szybsze rozpuszczenie cukru i wymieszanie składników. Po tym czasie dolej do nalewki spirytus i pozostaw szczelnie zamknięte jeszcze przez ok. 2 tygodnie. Kiedy nalewka będzie gotowa zlej ją za pomocą gazy do butelek.
Gotową nalewkę należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Źródło:http://panipanidomu.pl/nalewka-z-pigwowca-japonskiego