ßßß Cookit - przepis na Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam pieczone ziemniaki. Zwłaszcza, te które w dzieciństwie wyciągałam z popiołu... Niestety w domu takowych zrobić się nie da. A zresztą sądzę, że jeśli nawet, to to nie byłoby już to samo. Tamtym towarzyszyły dziecięce zabawy, śmiechy, wykopki, pogawędki... W domu zatem tworzę inną wersję pieczonych ziemniaków. Bardziej odświętnie podane, pasujące zarówno do codziennego obiadu, jak i przyjęcia.
Tak wyglądające ziemniaki zobaczyłam kiedyś na jednym z przyjęć urodzinowych. Niestety jakoś nie było czasu, ani głowy do tego by zapytać gospodynię jak je przyrządza. Dlatego na zasadzie prób i błędów wymyśliłam swoją wersję. Wszystkim, którzy ich spróbowali smakuje. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu.
Składniki:
6 ziemniaków (ich ilość zależy od wielkości naczynia żaroodpornego)
2 łyżki masła+do posmarowania naczynia żaroodpornego
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków (lub sól, pieprz i inne ulubione przyprawy)
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i dokładnie suszymy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Ziemniaki nacinamy (tak jak widać na zdjęciu), uważając by nie przeciąć ich do końca. Układamy w żaroodpornym naczyniu. Posypujemy przyprawami. Na każdego ziemniaka nakładamy palcami masło (z 1-2 łyżeczki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut, po czym łyżką nakładamy na wierzch ziemniaków masło. Pieczemy dalej kolejne 30 minut. Ziemniaczki idealnie smakują same, bądź z ulubionym mięsem np. z piersią kurczaka .
Czas pieczenia jest dość długi. Ja wykorzystuję go piekąc innego rzeczy na niższych, bądź wyższym poziomach piekarnika.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/02/Pieczone-ziemniaki.html