ßßß Cookit - przepis na - cukier wanilinowy,

- cukier wanilinowy,

nazwa

Wykonanie

maj 13th Ajerkoniak
Ten ajerkoniak jest gęsty, puszysty i mocny – dla miłośników procentowych delicji
Robimy go często, ponieważ jest pyszną polewą do różnych deserów a także ich składnikiem, ale o tym później.
Składniki:
- 6 świeżych żółtek,
- 250 g cukru pudru,
- cukier wanilinowy,
- 66 g mleka w proszku (pełnotłustego),
- 0,5 litra wódki neutralnej w smaku.
Sposób wykonania:
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (kogel-mogel), teraz wlewamy stopniowo alkohol i wsypujemy mleko w proszku ciągle miksując. Gdy ajerkoniak stanie się jednolity, rozlewamy go do szklanych, czystych naczyń z dość szeroką szyjką (likier gęstnieje) i wstawiamy do lodówki. Po upływie jednej doby nasz ajerkoniak jest gotów. Smacznego!
Źródło:http://do-eat-yourself.pl/?p=751