Wykonanie
maj 13th
AjerkoniakTen
ajerkoniak jest gęsty, puszysty i mocny – dla miłośników procentowych delicjiRobimy go często, ponieważ jest pyszną polewą do różnych deserów a także ich składnikiem, ale o tym później.

Składniki:- 6 świeżych
żółtek,- 250 g
cukru pudru,-
cukier wanilinowy,- 66 g
mleka w proszku (pełnotłustego),- 0,5 litra
wódki neutralnej w smaku.Sposób wykonania:
Żółtka ucieramy mikserem z
cukrem pudrem i
cukrem wanilinowym na puszystą masę (kogel-
mogel), teraz wlewamy stopniowo
alkohol i wsypujemy
mleko w proszku ciągle miksując. Gdy
ajerkoniak stanie się jednolity, rozlewamy go do szklanych, czystych naczyń z dość szeroką szyjką (
likier gęstnieje) i wstawiamy do lodówki. Po upływie jednej doby nasz
ajerkoniak jest gotów. Smacznego!