Wykonanie
Jajka są źródłem pełnowartościowego
białka.Najlepiej jest je przechowywać w lodówce, w kartonowym opakowaniu.Zachowują świeżość przez trzy tygodnie.Świeże
jajko włożone do szklanki z
wodą opadnie na dno, tygodniowe unosi się na powierzchni.Przed użyciem trzeba je umyć, a przeznaczone do jedzenia na surowo - sparzyć wrzątkiem.Gotuje się je:- na miękko 2-3 min- na półtwardo 4-5 min- na twardo 8-10min.Aby nie popękało w czasie gotowania, należy włożyć je do zimnej, osolonej
wody.Skorupka łatwo zejcie, jeśli pougotowaniu ostudzimy
jajka w zimnej wodzie.
Sadzone jajka będą szkliste, jeśli posolimy je dopiero na talerzu a nie wcześniej na patelni.
Jajka w koszulkach powinno się gotować w osolonej wodzie z odrobiną
octu.
Jajko powinno się wbijać do uprzednio zamieszanej
wody i tuż nad
wirem.Co oznaczają symbole na jajkach:- 0 -
jajka z produkcji ekologicznej- 1 -
jajka z chowu na wolnym wybiegu- 2 -
jajka z chowu ściółkowego- 3 -
jajka z chowu klatkowego.