ßßß Cookit - przepis na Jajka

Jajka

Składniki

Wykonanie

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka.
Najlepiej jest je przechowywać w lodówce, w kartonowym opakowaniu.
Zachowują świeżość przez trzy tygodnie.
Świeże jajko włożone do szklanki z wodą opadnie na dno, tygodniowe unosi się na powierzchni.
Przed użyciem trzeba je umyć, a przeznaczone do jedzenia na surowo - sparzyć wrzątkiem.
Gotuje się je:
- na miękko 2-3 min
- na półtwardo 4-5 min
- na twardo 8-10min.
Aby nie popękało w czasie gotowania, należy włożyć je do zimnej, osolonej wody.
Skorupka łatwo zejcie, jeśli pougotowaniu ostudzimy jajka w zimnej wodzie.
Sadzone jajka będą szkliste, jeśli posolimy je dopiero na talerzu a nie wcześniej na patelni.
Jajka w koszulkach powinno się gotować w osolonej wodzie z odrobiną octu. Jajko powinno się wbijać do uprzednio zamieszanej wody i tuż nad wirem.
Co oznaczają symbole na jajkach:
- 0 - jajka z produkcji ekologicznej
- 1 - jajka z chowu na wolnym wybiegu
- 2 - jajka z chowu ściółkowego
- 3 - jajka z chowu klatkowego.
Źródło:http://www.magiccookingtime.com/2014/05/jajka.html