Wykonanie

... gotowanie, pieczenie, tworzenie czegoś z niczego ma w sobie coś czarodziejskiego. Krojenie, siekanie, mieszanie, tłuczenie, wąchanie, próbowanie - to działania nie tylko twórcze, ale zwyczajnie zajmujące głowę. Wszystko to skutecznie wygania z moich myśli mniejsze i większe smutki. Smutki - sio !czwartek, 7 sierpnia 2014Aronia zawiera dużo przeciwutleniaczy tak dobrych dla naszego organizmu, poza tym dostarcza nam c enne makro - i mikroelementy jak żelazo, wapń i jod, więc warto przygotować z niej trochę smacznych
przetworów na zimę. Dziś - kompot.

Składniki na 5-6 słoików 0 , 9 l :1 kg
owoców aroniiok. 5 l.
wody2 szklanki
cukruPrzygotowanie:
Owoce dokładnie myję i przebieram.
Wodę z
cukrem zagotowuję. Do wyparzonych słoików wsypuję
owoce do 1/4 wysokości, po czym zalewam je gorącym
syropem i dokładnie zakręcam. Pasteryzuję przez ok. 20 minut, po czym odwracam gorące kompoty do góry dnem i pozostawiam do ostudzenia.Przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu.Przepis autorski.
