ßßß Cookit - przepis na DRINK "MARTINI CYTRYNOWO-ARBUZOWE"

DRINK "MARTINI CYTRYNOWO-ARBUZOWE"

nazwa

Wykonanie

Przepis dla osób pełnoletnich.
To tak na dobrą sprawę mój pierwszy autorski drink. Wyszedł przepyszny: orzeźwiający, słodko-kwaśny, wprost idealny. Nie należy do tych bardzo mocnych - raczej delikatnie uderza do głowy.
Składniki (6 drinków):
lody arbuzowe
1/4 arbuza
2 łyżki cukru
2 łyżki Martini Bianco
drink
420 ml Martini Bianco (70 ml/1 drink)
120 ml likieru cytrynowego (20 ml/1 drink)
18 kostek lodu
ponadto
6 długich wstążeczek ze skórki cytrynowej do dekoracji
Arbuza kroimy na kawałki. Usuwamy pestki, a czysty miąższ umieszczamy w kielichu blendera i rozcieramy całkowicie. Przecedzamy go przez sitko (usuniemy w ten sposób pozostałe pestki lub ich części) bezpośrednio do rondelka o grubym dnie. Sok podgrzewamy z dodatkiem cukru na małym ogniu około 5-7 minut (cukier musi się całkowicie rozpuścić). Następnie ściągamy naczynie z ognia i studzimy jego zawartość. Do całkowicie zimnego soku dodajemy 2 łyżki Martini. Całość przelewamy do metalowej formy (u mnie forma do pieczenia) i umieszczamy w zamrażalniku na minimum 4 godziny. Następnie wyjmujemy formę i za pomocą łyżeczki zeskrobujemy arbuzową taflę. Rozkruszone lody ponownie zamrażamy (1-2 godziny). Wyjmujemy je z lodówki tuż przed podaniem.
Do kieliszków wrzucamy kostki lodu. Martini i likier umieszczamy w shakerze, wstrząsamy chwilę i rozlewamy do kieliszków. Drinki dekorujemy lodami arbuzowymi (po 4 łyżki do każdego kieliszka). Żeby lody dłużej zachowały swoją formę najlepiej alkohol (Martini, likier) schłodzić mocno w lodówce lub zamrażarce (oczywiście, gdy są jeszcze w butelkach).
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/06/martini-cytrynowo-arbuzowe.html