ßßß
Na zdjęciu widać oba grzyby - trzęsaka i skórnika - trzęsak to ta pofałdowana galaretka z żółty skórnik jest wyżej, z lewej strony, na gałązce.Owocnik trzęsaka listkowatego jest zwykle wielkości ludzkiej pięści, może dorastać do ok. 15 cm średnicy. Ma nieco kulisty, ale nieregularny kształt. Początkowo trochę mózgowaty, rozrastając składa się z mocno pofałdowanych, falistych, zaokrąglonych na brzegach klapek. W kolorze cynamonowobrązowy, bursztynowy, czerwonobrązowy, zasychając ciemnieje aż do prawie czarnego. Warstwa zarodnikonośna znajduje się na całej powierzchni grzyba.Trzęsak listkowaty ma konsystencję galaretowatą i sprężystą gdy jest wilgotno a chrząstkowatą i twardawą w porze suchej. Gdy jest sucho to obkurcza się i twardnieje a po deszczu znowu pęcznieje. Smak i zapach trudne do określenia.Wyrasta przeważnie na martwym drewnie drzew liściastych - najczęściej jest to brzoza, olcha, buk, klon, czeremcha, leszczyna. Owocniki pojawiają się w ciągu całego roku, częściej jednak w miesiącach wiosennych i jesiennych albo po prostu wtedy łatwiej go zauważyć i tak szybko nie wysycha.Jak pisałam wcześniej jest to grzyb jadalny, po sparzeniu można dodawać go do sałatek.