Wykonanie


Jesienią tak
owoce, jak i pogoda odpowiadają mi najbardziej.
Między innymi dlatego, że moja nalewkowa natura ciągnie mnie do różnorakich w tym celu kombinacji, więc co rok w mojej kuchni powstają nowe domowe
alkohole.Tym razem w ruch poszły
jeżyny, które mimo, że nie należą do moich ulubionych
owoców, tutaj sprawdziły się idealnie. ;)1kg dojrzałych
jeżyn400g
cukru0,5l
czystej wódki lub
spirytusu (ok. 40-50%)
Jeżyny przepłukujemy delikatnie na sicie, po czym wrzucamy do dużego słoika.Zasypujemy
cukrem, słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciemne miejsce na około tydzień.Każdego dnia należy zawartość słoika dobrze przemieszać i sprawdzać, czy nie zaczyna się fermentacja.Po tygodniu do słoja z
owocami i
syropem cukrowym dolewamy
alkohol.Całość mieszamy i pozostawiamy jeszcze na około 3 dni.Po tym czasie płyn przecedzamy przez gazę lub pieluchę tetrową i przelewamy do butelek.Jeśli chcemy uzyskać klarowną
nalewkę, należy przefiltrować ją po kilku dnia ponownie, a nawet jeszcze dwukrotnie.Butelki odstawiamy w miejsce, o którym uda nam się na jakiś czas zapomnieć i pozostawiamy w spokoju przynajmniej na pół roku. Wtedy, albo i później zasmakuje najlepiej. :)