Pochodzi z Grecji ale zadomowiła się u nas na dobre bo świetnie chłodzi i orzeźwia w upalne dni. Doskonale smakuje z rozetką bitej śmietany i dodatkiem lodów.Składniki:(na jedna dużą kawę)2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub więcej jeśli wolisz mocną)¼ szklanki gorącej wody½ szklanki mleka2 kulki lodów waniliowych/karmelowych lub innych ulubionychlód lub zamrożone kostki kawybita śmietanagorzka czekoladaSposób przygotowania:Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą. Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce. Zimna kawę wlewamy do słoika razem z mlekiem i dwoma gałkami lodów. Intensywnie potrząsamy do połączenia składników.Do wysokiej szklanki wkładamy kilka kostek lodu lub co polecam kostki zamrożonej kawy. Dopełniamy kawą ze słoika. Na wierzchu robimy rozetkę z bitej śmietany i ścieramy nieco gorzkiej czekolady.Serwujemy od razu po przygotowaniu.